Omaž Žilniku i Andersonu

Festival evropskog filma Palić prikazuje od 13. do 18. jula omaž program ovogodišnjim dobitnicima nagrade “Aleksandar Lifka” Želimiru Žilniku i Roju Andersonu

12. jula 2015

Festival evropskog filma Palić prikazuje od 13. do 18. jula omaž program ovogodišnjim dobitnicima nagrade “Aleksandar Lifka” Želimiru Žilniku iz Srbije i švedskom reditelju Roju Andersonu (Roy Andersson).

Program počinje projekcijom Žilnikovog filma “Pioniri maleni”, a publika će u bioskopu Eurocinema na Otvorenom univerzitetu u Subotici imati priliku da pogleda još 12 filmova tih istaknutih autora.

Biće prikazani i Žilnikovi filmovi “Crni film”, “7 mađarskih balada”, “Vruće plate”, “Dupe od mramora”, “Kenedi se vraća kući” i novi dokumentarac “Destinacija_Serbistan”, posvećen problemu azilanata koji prolaze kroz srbiju i potrazi za boljim životom u EU. Omaž Andersonu obuhvata filmove: “Švedska ljubavna priča”, “Ti, što živiš”, “Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju”, “Pesme s drugog sprata”, “Nešto se dogodilo” i “Vrli svet”.

Andersonov film “Pesme s drugog sprata”, prvi deo trilogije o ljudskom postojanju i ujedno prvi njegov film nakon gotovo 25-godišnje pauze, deo je i programa “Klasici na trgu”, koji takođe prethodi 22. Festivalu evropskog filma Palić.

Žilniku i Andersonu biće uručena nagrada “Aleksandar Lifka” za vreme 22. FEF Palić.

Žilnik je 2010. godine dobio i nagradu “Underground Spirit” Palićkog filmskog festivala, a dobitnik je i niza drugih nagrada i priznanja, među kojima je i Zlatni medved koji je dobio za prvi igrani film “Rani radovi” (1969). Između ostalog, dobitnik je i nagrade za životno delo na 60. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, nagrade Fonda “Todor Manojlović” za moderni umetnički senzibilitet 2010. i nagrade Fonda “Mića Popović”.

Anderson je jedan od najpoznatijih švedskih reditelja, a 2014. godine je osvojio Zlatnog lava 71. Filmskog festivala u Veneciji 2014. godine filmom “Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju”. Veliki uspeh ostvario je i filmom “Pesme sa drugog sprata”koji je 2000. godine nagrađen u Kanu.

Palićki festival od 2000. godine dodeljuje nagradu „Aleksandar Lifka“ velikanima iz Evrope i Srbije za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

Dosadašnji laureati nagrade „Aleksandar Lifka“ su: Lucian Pintilije, Kšištof Zanusi, Jirži Mencl, Andžej Vajda, Mikloš Jančo, Margaret fon Trota i Teo Angelopulos, Ken Rasel, Ken Louč, Kosta Gavras, Žan Mark Bar, Nikita Mihalkov i Klod Leluš, kao i domaći autori Dušan Makavejev, Eva Ras, Gordan Mihić, Milena Dravić, Puriša Đorđević, Živojin Mitrović, Velimir Bata Živoinović, Goran Marković, Predrag Miki Manojlović, Goran Marković, Goran Paskaljević, Srđan Karanović, Zoran Simjanović, Emir Kusturica i Mira Banjac.

Nagrada nosi ime jednog od pionira kinematografije na ovim prostorima – Aleksandra Lifke, koji je davne 1905. godine osnovao prvi bioskop u Subotici, gde je i živeo.

Palićki festival prikazaće ukupno više od 90 filmova, počev od “The Here After” Magnusa fon Horna, kojim ce biti otvoren 18. jula.

Uz predfestivalski program (Klasici na trgu i Omaž za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka), 22. FEF Palić obuhvata i selekcije: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Novi slovački film, Mladi duh Evrope, Omaž program dobitniku nagrade Underground Spirit, Novi mađarski film i Ekološki dokumentarci.

Festivalski sajt je www.palicfilmfestival.com, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga