Oliveru Frljiću Međunarodna nagrada za borbu protiv poricanja genocida

Frljićeva umetnost kao malj razbija opšteprihvaćene narative o svetosti "naše borbe"

05. avg 2014

Zagrebački pozorišni reditelj i autor Oliver Frljić ovogodišnji je dobitnik Međunarodne nagrade za borbu protiv poricanja genocida koju dodeljuje Udruženje Prijedorčanki „Izvor“, saopštilo je u utorak to udruženje.

„Frljićeva umetnost kao malj razbija opšteprihvaćene narative o svetosti ‘naše borbe’, ili bilo čije borbe, u bilo čije ime, bilo gde u kojoj su legitimna meta dvanaestogodišnje devojčice poput Aleksandre Zec“, navodi se u obrazloženju odluke.

Dodaje se da je Frljić „personifikacija umetnika koji je svestan gde živi i sa kakvim se problemima suočava društvo u kojem živi“. „Najvažniji razlog koji je postavio Frljića kao neizbežnog laureata, leži u njegovom pristupu, njegovoj angažovanosti i promišljanju pitanja kojima se bave svi koji iskreno i predano rade na istini i odgovornosti za zločine pčinjene na ovim prostorima“, piše u obrazloženju odluke.

Oliver Frljić je pozorišni reditelj rođen u Travniku, u Bosni i Hercegovini, 1976. godine. Njegova karijera proteže se od sredine devedesetih kada osniva amatersku grupu La Cheval, pa do nedavnog imenovanja za intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Režirao je niz veoma uspešnih autorskih predstava koje uživaju kultni status među poklonicima angažovane umetnosti, poput: “Mrzim istinu”, “Zoran Đinđić”, “Aleksandra Zec”. Dobitnik je mnogobrojnih međunarodnih priznanja među koje spadaju i “Sterijina nagrada”, “Zlatni lovorov vijenac” festivala MESS i nagrada poljske „Gazete viborče“ (Gazety Wyborczej).

Trnopolje Logor

Detalj fotografije koja je svetu otkrila postojanje logora smrti kod Prijedora

Prošlogodišnje dobitnice Međunarodne nagrade za borbu protiv poricanja genocida, bile su aktivistkinje udruženja „Žene u crnom“. Pre njih nagrada je, 2012. godine, dodeljena britanskom novinaru Edu Vulijamiju (Vulliamy), dugogodišnjem reporteru „Gardijana“ (The Guardian), koji je bio u grupi novinara koji su u avgustu 1992. godine svetskoj javnosti otkrili postojanje prijedorskih logora smrti.

Nagrada Oliveru Frljiću biće dodeljena u utorak uveče u autentičnom prostoru bivšeg logora Trnopolje gde će biti upriličen celovečernji program na otvorenom.

Udruženje Prijedorčanki „Izvor“ je nevladina organizacija osnovana 1996. godine s ciljem okupljanja porodica nestalih osoba, izgradnje kulture sećanja i podrške traumatizovanim osobama. Udruženje zagovara principe istine o prošlosti, pravde i statusnih prava za žrtve ratnih zločina, odgovornosti počinilaca i aktivno deluje na polju tranzicione pravde.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga