- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Olivera Radovanović: Ne smemo dozvoliti da bude izgrađen Novi Sad na vodi

„Novi Sad na vodi“ je koruptivni projekat koji u sebi sadrži sve negativnosti tajkunskog urbanizma i ne sme se dozvoliti da on bude izgrađen, izjavila je danas aktivistkinja inicijative „Vidi, gari, ne može“ i predsednica Zelene mreže Vojvodine Olivera Radovanović.

Radovanović je na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena inicijativa „Vidi, gari, ne može“ navela da je njihovoj borbi protiv izgradnje „Novog Sada na vodi“ svojim potpisima podršku dalo 6.000 Novosađana.

„Mi sa našom borbom nećemo stati i nećemo dozvoliti da se to izgradi“, rekla je Radovanovićeva.

Objasnila je da se izmeštanjem nasipa 500 metara u Dunav stvara potencijalna opasnost da dođe do poplave Novog Sada, Begeča, Futoga, Veternika, Sremske Kamenice.

Tu je, kazala je, i problem ugrožavanja međunarodne plovidbe Dunavom, zbog čega se za taj projekat moraju konsultovati i druge zemlje kroz koje ta reka prolazi.

Dodala je da se dovodi u pitanje i opstanak mnogih, pa strogo zaštićenih vrsta ptica, gmizavaca, vodozemaca, dabrova.

Arhitekta Dragoljub Bakić rekao je da Novosađani uspevaju da se izbore za svoj grad, za razliku od Beograđana, koji nisu uspeli da se odbrane od Beograda na vodi.

„Mada može da se kaže da se nismo trudili da ga odbranimo. Nismo ga dovoljno branili, ali Makiš moramo da odbranimo“, kazao je Bakić.

Prema njegovim rečima, gradska vlast u Beogradu prisvaja ono što im je dato na čuvanje nazivajući to investicionim resursima, pa je ista situacija i s Makišom.

„Ova pohlepna gradska vlast Beograda ne kidiše samo na Makiš. Oni pripremaju generalni plan gde će da ubace sve te lokacije koje su uglavnom pod zaštitom“, rekao je Bakić.

Bakić je kazao da je inicijativa „Vidi, Gari, ne može“ simbol gradske aktivnosti i otpora.

„Gari je lozinka razboritog građanskog protivljenja ovoj našoj bahatoj i pohlepnoj vlasti“, rekao je on.

Bakiću je osnivač pokreta Novi optimizam Branislav Guta Grubački uručio specijalno, počasno priznanje.

Inicijativu „Vidi, Gari, ovo ne može“ čine građanski aktivisti, nevladine organizacije i predstavnici političkih partija.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!