Olivera Radovanović: Građani i telima da štite obalu Dunava od investitora

"Vidi gari, ne može“

26. dec 2020

Građanska aktivistkinja Olivera Radovanović izjavila je danas da će građani uspeti da odbrane nasip na Dunavu od najavljene izgradnje stambenog kompleksa u koritu reke samo ako budu istrajni i ako budu spremni i telima da brane obalu Dunava od najavljene izgradnje.

„Neće to završiti samo tako. Nije dovoljno skupiti 12.000 potpisa. Potrebna je borba a ona može da se dobije samo ako smo svi zajedno. Ako treba i telima da branimo obalu Dunava. Vidi gari, ne može“, rekla je Radovanović pred više stotina okupljenih građana.

Danas je održana akcija “Opasuljivanje” koalicije pojedinih opozicionih partija i pojedinih nevladinih organizacija pod nazivom “Vidi, gari, ne može”, u blizini Šodroša, rukavca Dunava u Novom Sadu.

Reč je o nastavku protestnih akcija protiv građevinskog projekta “Novi Sad na vodi”.

Partije i NVO tvrde da je reč o projektu koji je veoma koruptivan i potencijalno ekološki štetan. U okviru akcije građani su mogli da kupe i kalendar za 2021. godinu karikaturiste Predraga Koraksića Coraxa.

Jova Tamburić iz Sindikata penzionisanih vojnih lice rekao je da i vojni penzioneri imaju svog Garija, a on se zove Aleksandar Vučić.

„Taj Gari od nas otima, ponižava i diskriminiše. Mi smo Gariju na 25 protesta poručivali da ne može i da će odgovorati jednog dana“, rekao je Tamburić.

Ocenio je da Vučić trenutno može da se suprotstavlja građanima sa režimskim medijima i tabloidima, ali da to neće moći zauvek.

Građani su danas potpisivali peticiju protiv gradnje stambeno-poslovnog naselja u koritu Dunava, a bili su u prilici i da kupe kalendar karikaturiste Predraga Koraksića Koraksa za 2021. godinu.

Popularni Dunavac, odnosno Šodroš, deo je novosadskog priobalja koje će biti uništeno ukoliko se realizuje projekat „Novi Sad na vodi”, koji predviđa izgradnju velikog stambeno-poslovnog kompleksa, velikim delom smeštenom u korito Dunava.

Idejni projekat predviđa, za potrebe stvaranja građevinskog zemljišta, izmeštanje sadašnjeg nasipa 500 metara u dubinu Dunava, a stručnjaci su upozorili da to može da dovede do ozbiljnih poplava na području novosadskih naselja uz Dunav.

U proteklih nekoliko meseci građani su organizovali veliki broj uličnih akcija i izložbi, a potpise protiv Novog Sada na vodi do sada je dalo oko 12.000 građana.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga