Olimpijske igre 2020. u Tokiju

Domaćin letnjih Olimpijskih igara 2020. je Tokio. Posle katastrofe u Fukušimi, dodela OI Japancima ponovno vraća nadu i polet. Veselje u zemlji je veliko, baš kao i tuga u Istanbulu i Madridu

09. sep 2013

Slavlje u Tokiju! Razočaranje u Španiji i Turskoj: domaćin letnjih Olimpijskih 2020. godine biće ipak Japan, odnosno Tokio. U drugom krugu glasanja, glavni grad Japana uspeo je da dobije 60 glasova, dok je njegov konkurent Istanbul dobio samo 36 glasova.

„Konačno Olimpijada dolazi u Japan! Malo sam se brinuo oko toga hoćemo li je dobiti ili ne. Ova odluka će Japanu ponovno doneti mnogo nade“, rekao je japanski premijer Šinzo Abe.

Otvoren, siguran i inovativan

Glavni grad Japana, uspeo je svojom prezentacijom da uveri članove Olimpijskog komiteta (IOC). Japanci su prilikom predstavljanja u prvi plan postavili snažnu infrastrukturu, stabilnost i sigurnost. Tome se pridružilo i „sportsko oduševljenje“ Japanaca, koje su se dokazali i tokom Svetskog prvenstva u fudbalu 2002. godine održanog u njihovoj zemlji. Kao važnu tačku u nizu argumenata, ta zemlja je istakla i svoju otvorenost prema svemu novom i inovativnom.

Dodatne bodove Japan je u svakom slučaju dobio i na osnovu futurističkog Olimpijskog stadiona, poznate britansko-iračke arhitekte Zahe Hadid. Na kraju je članove Olimpijskog komiteta uverila i činjenica što se 85 odsto takmičenja može održati u radijusu od samo osam kilometara.

Čak i po pitanju bezbednosti u vezi sa eventualnim posledicama nuklearne katastrofe u Fukušimi, Tokio je uspeo da odagna sve strahove Olimpijskog komiteta.

„Ja vam garantujem da je situacija pod kontrolom. Ta katastrofa nije, a i neće Tokiju naneti štetu“, izjavio je japanski premijer Šinzo Abe.

„Tokio je bio jedan vrlo snažan kandidat, u to su se uverili jednako jaki Madrid i Istanbul. Sva tri grada su u stanju da organizuju Olimpijske igre, međutim Tokio je bio najuverljiviji“, rekao je predsednik IOC-a, Žak Roge. Time će Tokio postati i peti grad u kojem će se Olimpijske igre održati po drugi put. Japan je naime domaćin bio već i 1964. godine.

Razočaranje u Istanbulu i Madridu

Dok je u Tokiju trajalo slavlje, u Turskoj je vladalo veliko razočarenje. Premijer te zemlje, Erdogan, izjavio je da se ta odluka mora prihvatiti, i da je ulazak Istambula u najuži krug bio ogroman uspeh.

„Tužan sam jer je zemlja, koja je pobedila, već jednom bila domaćin Olimpijade“, rekao je Erdogan. Istambul se po peti put kandidovao za domaćina Olimpijskih igara.

Slično raspoloženje vlada i u Madridu. I taj grad se već u tri navrata kandidovao za domaćina Olimpijskih igara. Njegovi predstavnici su članove IOC-a pokušali da uvere da kriza u zemlji ni u kojem slučaju neće uticati na organizaciju Olimpijade. Ipak, čak niti činjenica da je u toj zemlji većina sportskih stadiona i dvorana već izgrađena, nije uspela da uveri članove IOC-a. Madrid je ispao već u prvom krugu glasanja. „Niko nije mogao računati da će Madrid ispasti već tada. To nas je jako rastužilo“, rekao je ministar spoljnih poslova Španije Margalo.

Traži se novi predsednik IOC-a

Izbori u Buenos Airesu međutim nisu još završeni. U narednim danima mora se donijeti odluka da li će rvanje i ostati olimpijska disciplina, i hoće li se letnjim olimpijskim disciplinama pridružiti badminton i skvoš. Najvažnija odluka o kojoj će ubuduće zavisiti mnogo toga očekuje se u utorak, 10. septembra. Tada članovi IOC-a, moraju izabrati svog novog predsednika. Jedan od kandidata je i predsednik Nemačkog olimpijskog saveza, Tomas Bah.

(Olivija Fric/Željka Telišman, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga