Olimpijska oda pop kulturi

Uz istorijski prikaz uspona imperije - od poljoprivredne zemlje do industrijske sile, londonski spektakl bio je fokusiran na pop kulturu, pa je i kraljica debitovala kao glumica, i to kao partnerka tajnog agenta 007

29. jula 2012

Kraljica Elizabeta i filmski likovi Džejms Bond i Mister Bin bili su zvezde ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Londonu koja je pripremana u tajnosti i obećavana kao veliki spektakl koji će nadmašiti pekinški od pre četiri godine. Uz istorijski prikaz uspona imperije – od poljoprivredne zemlje do industrijske sile, londonski spektakl bio je fokusiran na pop kulturu, pa je i kraljica debitovala kao glumica, i to kao partnerka tajnog agenta 007.

Tradicionalno uzdržana, kraljica je zvanično i proglasila otvorenom 30. Olimpijadu, nakon gotovo četvorosatnog spektakla, u režiji oskarovca Denija Bojla (Danny Boyle), koji je završen veličanstvenim vatrometom nad novoizgrađenim olimpijskim stadionom u istočnom Londonu.

Kraljica je izgledala nezainteresovano i za vreme defilea britanske reprezentacije, koju su iz svečane lože pozdravljali ostali članovi kraljevske porodice i premijer Dejvid Kameron. Kraljicu je u tim trenucima izgleda više zanimalo nešto što je primetila na svojim noktima.

Prethodno se pojavila u kratkom filmu sa glumcem Danijelom Krejgom (Daniel Craig) kao Džejmsom Bondom, koji dolazi po nju u Bakingemsku palatu kako bi helikopterom stigli do stadiona. Dok je film prikazivan publici, nad stadionom se pojavio helikopter s dvoje padobranaca obučenih kao njih dvoje. Kraljica je u tom trenutku ušetala na stadion i pojavila se pred više od 80.000 posetilaca.

Iznenađenje večeri bilo je i nesvakidašnje paljenje olimpijske vatre – dok se danima nagađalo koja će ličnost imati tu čast, ispostavilo se da je pripala grupi mladih sportista koji su upalili špalir od više od 250 dugačkih baklji, raspoređenih u formi kruga, koji se potom skupio i naizgled stopio u jedan plamen.

Baklja je, inače, putovala 70 dana širom Britanije, prešavši više od 12.000 kilometara u rukama više od 8.000 ljudi.

Ceremonijalni olimpijski dan započeo je sinhronizovanom zvonjavom u 7:12 sati po lokalnom vremenu, kojoj se na priključio i Big Ben, zvoneći tri minuta prvi put od 1952. godine i sahrane kralja Džordža VI. Ogromno zvono, koje je pokrenuo šampion Tur d Fransa Bredli Vigins (Bradely Wiggins), označilo je i početak spektakla na stadionu, nakon videa sa prizorima Temze i klipa pesme Sex Pistolsa “God Save the Queen”.

Pistolsi su bili zastupljeni i u delu programa posvećenog pop kulturi, svojevrsnoj hronologiji britanske pop muzike od od 60-ih i 70-ih do danas. Mogli su se čuti i Hu (Who), Roling Stons (The Rolling Stones), Kinksi, Bitlsi (Beatles), Kvin (Queen), Dejvid Bouvi (David Bowie) i mnogi drugi, uključujući i pre godinu dana preminulu Ejmi Vajnhaus (Amy Winehouse). Stadion je u tom delu programa pretvoren u svojevrsnu diskoteku, a vrhunac je bilo pojavljivanje ser Tima Berners-Lija, izumitelja interneta, koji nije baš najsrećnije tematski uklopljen u tu celinu.

Atrakcija večeri bio je i popularni glumac Roan Etkinson (Rowan Atkinson), poznat po ulozi Mister Bina, koji je nastupio sa članovima Londonskog simfonijskog orkestra na čelu sa ser Sajmonom Retlom (Simon Rattle). Uz Etkinsonove karakteristične gegove prikazana je i scena iz “Vatrenih kočija” u koju je duhovito i on ubačen.

Među učesnicima ceremonije, koje je posebnim segmentom bila posvećena i dečjoj literaturi i zdravstvenom sistemu, bila je i književnica Džoana Rouling (JK Rowling), koja je pročitala odlomke iz “Petra Pana”.

U završnici su nastupili Artik Mankis (Arctic Monkeys), a na samom kraju ceremonije Pol Makartni (Paul McCartney).

Otvaranju Olimpijskih igara prisustvovali su i čelnici većine država učesnica, uključujući i balkanske zemlje.

Mnogi gledaoci direktnog prenosa primetili su i skandalozni gest jednog od gostiju u nemačkoj loži, koji je pozdravljao sportiste mahanjem koje je podsećalo na nekadašnje nacističke pozdrave.

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komijeta Žak Rog (Jacque Rogge) iskoristio je govor da istakne činjenicu da su sve nacije poslale bar jednu ženu da učestvuje. To je učinila čak i Saudijska Arabija, koja prvi put ima (tri) takmičarke. Do otvaranja Igara ostalo je neizvesno da li će se takmičiti nepovezane ili u skladu sa saudijskim zakonima da ne mogu da se pojavljuju u javnosti bez hidžaba.

Direktan prenos otvaranja Olimpijade gledalo je više milijardi ljudi širom sveta.

Uporedo sa ceremonijom, u Hajd parku održan je koncert na kojem su nastupili Duran Duran, Snow Patrol, Stereophonics i Paolo Nutini, koji su privukli oko 50.000 ljudi.

Publika je na velikim ekranima mogla da gleda prenos sa olimpijskog stadiona.

Sajt Olimpijade u Londonu je www.london2012.com

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga