Olimpijska baklja stigla na tlo Velike Britanije

Baklja je napustila Grčku avinom kompanije British Airways, te pristigla u mornaričku bazu u Cornwallu, odakle su je odnijeli u Land's End, gdje je zvanično započelo 70-dnevno putovanje

19. maja 2012

Olimpijska baklja, kojom će 27. jula u Londonu paljenjem olimpijskog plamena, biti označen početak ovogodišnjeg najvećeg sportskog događaja na svijetu, Olimpijskih igara, nakon paljenja u Grčkoj stigla je na tlo Velike Britanije.

Danas je započelo njegovo 70-dnevno putovanje po Velikoj Britaniji i Irskoj, a prvi nosilac olimpijske štafete bio je trostruki olimpijski prvak u jedranju Ben Ainslie, prenosi Fena.

Baklja je napustila Grčku avinom kompanije British Airways, te pristigla u mornaričku bazu u Cornwallu, odakle su je odnijeli u Land’s End, gdje je zvanično započelo 70-dnevno putovanje.

Baklju, koja će preći više od 12.875 kilometara po cijelom Otoku, nosit će oko 8.000 odabranih ljudi. Za 70 dana obići će više od hiljadu gradova i sela.

Najmlađi nosilac olimpijske štafete ima 12 godina, a najstariji tačno 100. Svaki dan će plamen u prosjeku nositi 115 osoba.

(Radio Sarajevo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga