Olena Papuga: Zašto kasni štampanje udžbenika na jezicima nacionalnih manjina

Odštampana samo 34 od planiranih 100 udžbenika na manjinskim jezicima

25. juna 2017

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da činjenica da su devet meseci posle potpisivanja memoranduma između Ministarstva prosvete i Saveta nacionalnih manjina odštampana samo 34 od planiranih 100 udžbenika na manjinskim jezicima veoma loša poruka nadležnih vlasti Srbije.

“Naša država deklarativno zagovara visok stepen poštovanja prava nacionalnih manjina, ali praksa ukazuje na brojne probleme. Nažalost, i primer malog broja odštampanjih udžbenika ide u prilog tvrdnji da su mnoga propisana prava samo mrtvo slovo na papiru”, navodi se u saopštenju za javnost koje je potpisala narodna poslanica LSV Olena Papuga.

Ona je podsetila da je pravo na obrazovanja na maternjem jeziku zagarantovano Ustavom Srbije, kao i Zakonom o pravima i slobodama nacionalnih manjina i upozorila da zastoj u štampanju udžbenika na jezicima nacionalnih manjina može stvoriti probleme Srbiji u procesu pregovara oko pristupanja Evropskoj unije.

Olena Papuga je navela da u Vojvodini postoji duga tradicija školovanja na vlastitom jeziku, pa tako neke zajednice imaju tradiciju obrazovanja dužu od 260 godina.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga