Olena Papuga: Srbija opet kasni sa štampanjem udžbenika na jezicima manjina

"Nesposobna i neodgovorna ministarstva remete ono što je decenijama pre njih izgrađeno"

17. jan 2020

Republička poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Olena Papuga saopštila je danas da država i ove godine kasni sa štampanjem udžbenika na jezicima nacionalnih manjina i zatražila da Srbija vrati sve oduzete nadležnosti i prihode Vojvodini, jer dok je izdavanje udžbenika bilo u nadležnosti Pokrajinskog zavoda za izdavanje udžbenika kašnjenja nije bilo.

“Danas je Nacionalni praznik Rusina u Srbiji. Godinama unazad, od kada je ukidanjem Pokrajinskog zavoda za izdavanje udžbenika Ministarstvo prosvete preuzelo brigu o udžbenicima za nacionalne manjine, država im čestita praznike polugodišnjim kašnjenjem sa štampanjem udžbenika”, navela je Olena Papuga u saopštenju za javnost.

Dodala je da, iako Ministarstvo prosvete dobije na vreme sve prevode udžbenika za koje su zaduženi predstavnici saveta nacionalnih manjina, odobrenje koje službenici ministarstva daju na štampanje čeka se mesecima.

“Na ovaj način roditelji dece, koja nastavu pohađaju na jezicima svoje nacionalne manjine primorani su da kupuju prvo knjige štampane po starom programu, jer one postoje na tržištu, a samo nekoliko meseci pre kraja školske godine da plaćaju nove”, navela je Olena Papuga.

Prema njenim rečima, Vojvodina se ponosi svojom multietničnošću, tolerancijom njenih žitelja i kvalitetnim suživotom svih nacionalnih zajednica, ali “nesposobna i neodgovorna” ministarstva, “troma i nezainteresovana država, svojom bahatošću i nepoštovanjem prava manjina na pristojno obrazovanje na svojim maternjim jezicima, slučajno ili namerno, remete ono što je decenijama pre njih izgrađeno”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga