Olena Papuga (LSV): Preko dece vode svoje nacionalističke pohode

“Danas je sramota govoriti jezik manjinskog naroda sa kojim se živi. A to za Vojvodinu nije karakteristično"

03. mar 2019

Republička poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Olena Papuga demantovala je danas da se u Ruskom Krsturu, mestu odakle je i ona i u kojem 95 odsto žitelja čine Rusini, onemogućava učenje srpskog jezika u Osnovnoj školi “Petro Kuzmjak”, gde se nastava izvodi na rusinskom jeziku već 265 godina, a škola je proglašena za školu od posebnog značaja.

“Nacionalisti su, naravno, zaključili da se radi o ‘ponižavanju srpskog jezika’, a primetili su i da ‘manjinski jezici imaju prednost nad srpskim jezikom’. Istine radi, želimo da podsetimo da u osnovnoj školi učenici srpske nacionalnosti imaju mogućnost da uče svoj maternji jezik na časovima srpskog jezika, a u gimnaziji postoji i odeljenje na srpskom i rusinskom jeziku”, navela je Olena Papuga u saopštenju za javnost.

Ocenila je da sve činjenice ukazuju na nedobronamernost “boraca” za prava srpske dece.

Dodala je da LSV insistira na ostvarivanju svih zakonom propisanih prava, kako za učenike koji nastavu slušaju na srpskom jeziku, tako i za učenike koji nastavu slušaju na nekom od jezika nacionalnih zajednica.

“Roditeljima je data mogućnost da insistiraju na odeljenjima gde će se nastava izvoditi i na srpskom jeziku, u manjinskim sredinama sa većinskim brojem pripadnika nacionalnih manjina, ali do sada nije bilo dovoljno zainteresovane dece. Za takvo odeljenje je potrebno 15 učenika”, objasnila je Olena Papuga.

Dodala je da LSV insistira i na uvođenju jezika društvene sredine u škole, koji je ukinut devedesetih godina 20. veka, jer je učenje komšijskog jezika uvek bilo bogatstvo u Vojvodini.

“Danas je sramota govoriti jezik manjinskog naroda sa kojim se živi. A to za Vojvodinu nije karakteristično. Nacionalistički dušebrižnici nemaju zakonskog osnova da se bave ovim pitanjima, a njihov minuli rad jasno smo videli u nesrećnim ratnim devedesetim godinama”, poručila je Olena Papuga.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga