Oland za privredni rast, Merkel za mere štednje

Grčka, koja u junu ponovo izlazi na izbore, bila je glavna tema prvog sastanka novoizabranog francuskog predsednika Fransoa Olanda i nemačke kancelarke Angele Merkel

16. maja 2012

Grčka, koja u junu ponovo izlazi na izbore, bila je glavna tema prvog sastanka novoizabranog francuskog predsednika Fransoa Olanda i nemačke kancelarke Angele Merkel.

Dvoje državnika se u utorak uveče saglasilo da Grčka treba da ostane u zoni evra, priznajući međusobne razlike o merama za podsticanje privrednog rasta u Evropi.

„Želimo da Grčka ostane u evro zoni“, rekla je Angela Merkel na zajedničkoj konferenciji za štampu posle razgovora sa Olandom u Berlinu.

Oland koji je doputovao u Berlin svega nekoliko sati pošto je i zvanično preuzeo dužnost predsednika, potvrdio je da je takođe za to da Grčka ostane u evro zoni.

I Merkel i Oland spremni su da razmatraju „dodatne mere za podsticaj“ rasta da bi se pomoglo Grčkoj.

Nemačka i Francuska spremne su da „razmatraju mogućnost dodatnih mera za (podsticanje) rasta u Grčkoj“, ako Atina to zatraži, rekla je Merkel i dodala da su Francuska i Nemačka „svesne odgovornosti koju imaju za dobar razvoj“ Evrope.

„Složili smo se da kažemo da nam je dužnost da radimo zajedno“, rekla je Merkel i dodala da nekada novinari preuveličavaju razlike između nje i Olanda.

Oland je rekao da želi „uravnotežen“ odnos Pariza i Berlina, uz uzajamno poštovanje.

„Mi želimo da radimo zajedno za dobrobit Evrope“, rekao je Oland i dodao da želi da „sve stavi na sto“ već narednih nedelja.

Međutim, u razgovoru su se ipak pokazale neke razlike: Oland želi da više pažnje posveti privrednom rastu, dok Merkel daje veći značaj merama štednje.

Oland je rekao da želi da se ponovo pregovara o budžetskom sporazumu kojim se jača budžetska disciplina u Evropi, da bi se u to uključio i privredni rast.

Angela Merkel je rekla da ima tačaka o kojima je saglasna sa Olandom oko rasta, ali priznala da ima i razmimoilaženja.

Posle konferencije za štampu dvoje državnika je otišlo na večeru posle čega se francuski predsednik vratio u Pariz.

Oland je, inače, imao težak prvi radni dan. Osim brojnih obaveza, polaganja zakletve, nastupnog govora, nekoliko protokolarnih dužnosti, imenovanja premijera i prvog putovanja u inostranstvo, pratile su ga i mnoge neprilike s lošim vremenom. Prvo je pokisao tokom parade u inauguraciji, pa nakon presvlačenja još jednom na svečanosti polaganja venca na grob neznanog vojnika kod Trijumfalne kapije.

Putem do Berlina njegov predsednički avion pogodio je grom pa se morao vratiti u Pariz i iz sigurnosnih razloga sesti u drugi. Kako je, u do tada sunčani Berlin kasnio dva sata, sustigla ga je oluja koja ga je celi dan pratila u Francuskoj i „oprala“ ga i u Nemačkoj.

Olandove nevolje bile su glavna tema francuskih medija prvog dana njegovog predsednikovanja državom.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga