Oland: Ukinuti poreske rajeve u Evropi

"Poreski rajevi moraju biti ukinuti u Evropi i širom sveta jer to je uslov da se sačuvaju radna mesta", smatra predsednik Francuske Fransoa Oland

10. apr 2013

Predsednik Francuske Fransoa Oland uvodi novog tužioca za finansijski kriminal i traži od francuskih banaka da godišnje objavljuju spiskove svih svojih filijala u svetu, kao reakciju na skandal u kome je francuski ministar finansija bio primoran da podnese ostavku posle otkrića da je imao tajni račun u inostranstvu.

„Poreski rajevi moraju biti ukinuti u Evropi i širom sveta jer to je uslov da se sačuvaju radna mesta“, rekao je danas Oland u obraćanju novinarima posle sastanka vlade.

On je dodao da će se smatrati kao poreski raj svaka zemlja koja odbija da u potpunosti sarađuje sa Francuskom.

Oland takođe uvodi da članovi vlade moraju da objave podatke o svojoj imovini od ponedeljka, a to isto moraju da urade i poslanici i drugi lokalni izabrani zvaničnici.

Trenutno samo predsednik Francuske mora javno da objavi svoju imovinu.

Osvrćući se na priznanje njegovog bivšeg ministra za budžet Žeroma Kaizaka (Jerome Cahuzac), koji je imao račun u Švajcarskoj a zatim u Singapuru, francuski predsednik je rekao da je bio povređen i pogođen time što se desilo.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga