Srebreničke majke: Samo neka ne negira genocid!

Posle 16 godina čekanja, za "Majke Srebrenice" Mladićevo hapšenje je olakšanje. Satisfakcija žrtvama bi bila da prizna zločine.

26. maj 2011

Hapšenje bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, koji je optužen za zločin u Srebrenici, predstavlja olakšanje za porodice nastradalih, izjavila je danas predsednica udruženja „Majke Srebrenice“ Hajra Čatić.

„Posle 16 godina čekanja, za nas rođake žrtava, hapšenje predstavlja olakšanje“, rekla je Čaticheva za agenciju AFP. Ona je dodala i da je privođenje Mladića od srpske policije „zaista značajno“.

Članica pokreta enklava Srebrenica i Žepa, Sabra Kolenović izrazila je danas „izuzetno zadovoljstvo zbog hapšenja Ratka Mladića“.

„Mnogo godina je prošlo kako je Mladić na slobodi, ali danas smo videli mali tračak nade da će zločinac koji je počinio genocid, uništio generacije, razrušio BiH, napokon stati pred lice pravde“, rekla je Kolenović agenciji Beta.

Ona je kazala da majke Srebrenice nisu zadovoljne što je on tek danas uhapšen i da se to trebalo desiti pre mnogo godina.

„On je trebalo da bude uhapšen kako bi se ranije došlo do pravde i istine o zločinima u BiH, ali i zbog pomirenja. Nažalost, mi žrtve još uvek moramo da dokazujemo da se desio genocid“, kazala je Kolenović.

Upitana kojom kaznom bi majke Srebrenice bile zadovoljne, Kolenović je rekla da bi najveća sastisfakcija žrtvama bila da Mladić prizna zločine.

„A onda, što se nas tiče, neka bude osuđen na godinu dana. Ali je važno da ne negira genocid“, rekla je Kolenović i izrazila nadu da sud u njenovom procesu „neće otezati kao što je to učinio sa Slobodanom Miloševićem i Radovanom Karadžićem“.

Prema navodima optuzznice Haškog tužilaštva, pod Mladićevom komandom je ubijeno je više od 7.000 muslimanskih zarobljenika na području Srebrenice, što se smatra jednim od najvećih ratnih zločina od Drugog svetskog rata, a Haški tribunal ga je kvalifikovao kao čin genocida.

 (agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga