Olah Vince traži pomoć Kancelarije za manjinska prava

"Ja sam spreman da izađem pred sud, pa šta bude"

23. jan 2014

Aktivista za zaštitu prava Roma Olah Vince uputio je danas pismo zameniku Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije Dragoljubu Ackoviću od kojeg je od njega zatražio da ga zaštiti od progona kojem je izložen i optužio gradske vlasti u Novom Sadu da su iz raspodele sredstava namenjenih sferi kulture isključile romske organizacije.

Vince je prijavio policiji da su ga 6. januara ispred kuće sačekali nepoznati muškarci i da su ga tukli. Policija je potom saopštila da će podneti krivičnu prijavu protiv Vincea jer se sumnja da je lažno prijavio napad. Vince je na to odgovorio da je u pitanju „nameštaljka“, zbog kritika koje je iznosio na račun vlasti.

Olah Vince je u pismu Dragoljubu Ackoviću naveo da je zabrinut pre svega za svoju suprugu i dva sina, jer nakon „medijske halabuke“ svako može da maltretira njegovu porodicu. „Ja sam spreman da izađem pred sud, pa šta bude. Ali to će biti nebitno za društvo, za državu, jer motivi i uzroci očigledno neće nikog zanimati, kao ni činjenice o zloupotrebi funkcija, korupciji, partokratiji…“, naveo je Vince u pismu.

Optužio je gradske vlasti u Novom Sadu da su konkurse za dodelu sredstava u sferi kulture koristili kako bi novac rasporedili nevladinim organizacijama bliskim političkoj organizaciji Treća Srbija i drugim partijama na vlasti u gradu.

Prema njegovim rečima, sva nastojanja Vlade Srbije i prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića na suzbijanju korupcije u Novom Sadu padaju u vodu jer gradska vlast „radi šta hoće i kako hoće“. „Kada bi neko istražio malverzacije o kojima govorim, Vučić bi trebalo da smeni gradonačelnika (Miloša Vučevića iz SNS). Ali, lakše je diskreditovati malog i bez zaštite Roma, pa čak mu namestiti zatvor i tako ga zauvek ućutkati, a i dati primer ostalim nevladinim organizacijama gde im je mesto“, naveo je Vince.

On je zamolio Ackovića da mu Kancelarija za ljudska i manjinska prava pomogne „makar savetom“.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga