Okrugli sto: Napušteni psi ujeli 77.500 građana, opštine isplatile 25 miliona evra

"Intenzivno promovisati odgovorno vlasništvo i udomljavanje životinja, kao i sterilizaciju"

12. apr 2018

Gradovi i opštine u Srbiji isplatili su za šest godina najmanje 25 miliona evra na ime odšteta zbog ujeda napuštenih pasa, a 77.500 građana bili su žrtve napada, rečeno je danas na okruglom stolu u Beogradu.

Na okruglom stolu u Palati Srbija, koji su organizovali NALED i ORCA, ocenjeno je da, iako raste broj izgrađenih prihvatilišta i uhvaćenih „lutalica“, kontrola njihove populacije ipak nije dala očekivane rezultate, zbog čega su potrebne nove mere na nacionalnom i lokalnom nivou.

U saopštenju NALED-a navedeno je da je potrebna izrada nacionalne strategije kontrole populacije pasa, kao i lokalnih programa kontrole jer takav dokument nema čak 78,8 odsto gradova i opština.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović kazao je da su ujedi pasa posledica nefunkcionisanja sistema i uprkos tome što su propisi u najvećoj meri usklađeni sa regulativom EU, lokalne samouprave, pogotovo male, nemaju kapacitete i sredstava za primenu.

„Zbog toga ćemo raditi na unapređenju zakona, kreiranju novih procedura za rešavanje pitanja napuštenih pasa i formiranju azila. Intenzivno ćemo promovisati odgovorno vlasništvo i udomljavanje životinja, kao i sterilizaciju“, kazao je Nedimović.

Član Upravnog odbora NALED-a Vladan Vasić kazao je da lokalne samouprave imaju problem i sa građanima koji lažiraju ujede da bi naplatili odštetu koja se u proseku kreće od 25.000 do 100.000 dinara.

Naveo je da je neophodno formiranje registra odštetnih zahteva na nivou cele zemlje, kako bi se ukrštanjem podataka iz svih gradova i opština utvrdilo koga psi „redovno“ ujedaju.

Prema podacima ORCA i NALED-a, broj povreda od ujeda pasa u periodu 2010-2015. povećan je čak 50 odsto, sa 9.867 na 15.024 godišnje – tim tempom broj povreda od ujeda bi mogao da dostigne i 20.000.

U tom periodu, broj uhvaćenih pasa porastao je 75 odsto, mesto u prihvatilištu našlo je gotovo 172.000 životinja, a 96 odsto opština i gradova navodi da im je potrebna pomoć kako bi rešile problem.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga