Okrugli sto: I Vojvodina da bude uključena u pregovore sa EU

U pregovore sa Evropskom unijom nisu uključene vojvođanske institucije

30. okt 2015

Koja je pozicija Vojvodine u pregovorima za pristupanje Evropskoj uniji i na koji način ona može da ukaže na svoje osobenosti i interese u tom procesu, neka su od pitanja današnjeg Okruglog stola u organizaciji Centra za regionalizam, pod nazivom „Pregovaračka poglavlja iz ugla Autonomne pokrajine Vojvodine“.

Da li usled nedostatka političke volje ili razumevanja, u pregovore sa Evropskom unijom nisu uključene vojvođanske institucije, već pojedinci koji su sticajem okolnosti iz Vojvodine. To je neophodno izmeniti kako bi pregovarački timovi zastupali i interese Vojvodine, rečeno je u diskusiji o pregovaračkim poglavljima.

„Ono što je bitno to je da će se Ustav krajem 2017, ako je verovati akcinom planu za poglavlje 23 menjati, tako da će i neka pitanja koja se tiču AP Vojvodine i regionalizacije, nekih drugih bitnih procesa biti definisana tokom procesa pregovora, zbog toga je bitno da danas razgovaramo u Novom Sadu i da pošaljemo poruku onima koji će pregovore voditi“, kaže Milan Antonijević iz Komiteta za ljudski prava.

„Ja se iskreno nadam da će i ovi okrugli stolovi koji se danas održavaju i koji će uslediti da će pokazati i dati argumentaciju zbog čega je važno da se uzmu i vojvođanski interesi u obzir, jer će se time obogatiti ceo pregovarački proces, a ujedno i da vojvođanske institucije budu zastupljene u tom pregovaračkom procesu“, izjavio je direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

Na konferenciji se raspravljalo i o poglavlju 25, koje definiše oblast nauke i istraživanja, a koje je često neopravdano zapostavljeno u izveštavanjima o pristupu Evropskoj uniji. Članovi tog pregovoračkog tima do kraja godine očekuju pozitivan izveštaj Evropske komisije, i otvaranje tog poglavlja naredne godine.

„Ovo je jedno poglavlje gde imamo dosta saopštenja i dosta preporuka, nemamo nijednu direktivu koju moramo da prenesemo u naše zakonodavstvo, tako da je to sa te tačke jako pogodno i važi za sve, nemamo nikakvih osobenosti, to su prosto preporuke Evropske komisije koje ćemo mi usvojiti i nema velike da kažem razlike između Vojvodine, centralne Srbije ili bilo kog regiona“, ukazala je članica Pregovoračkog tima za poglavlje 25, Željka Dukić.

„Pregovaračka poglavlja iz ugla AP Vojvodine“, prvi je u nizu okruglih stolova na temu evrointegracija koji će se organizovati i u narednom periodu, sa ciljem da se pre svega definiše uloga Vojvodine u pregovoračkom procesu, poručili su organizatori.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga