Okrugli sto: Autonomija Vojvodine ne postoji

"Vojvodina je zaboravila Jovana Hadžića, Steriju, Dositeja Obradovića i sve one koji su pisali i prevodili knjige"

09. sep 2016

Od autonomije Vojvodine ostala je samo fasada i od nje u stvarnosti zapravo nema ništa, ocenjeno je danas u Somboru na skupu „Izazovi: kultura dijaloga“.

„Od Vojvodine je ostao samo pravni surogat, jedan paraautonomni ustavni fantom, gde od autonomije zapravo nema ništa. Međutim, iako su na vlasti u Vojvodini zakleti neprijatelji njene autonomije, paradoksalno će upravo oni produžiti njeno trajanje, jer će im prijati funkcije i različiti fondovi“, rekao je advokat Slobodan Beljanski.

Novinar Dimitrije Boarov ocenio je da je Ustavom Srbije iz 2006. godine Vojvodina svedena na nivo lokalne samouprave, na nivo administrativne a ne političke jedinice.

„Čim nemate izvorna, onda nemate ni autonomna prava“, kazao je Boarov.

Profesor prava Stanko Pihler ocenio je da Vojvodina nema autonomiju još od Ustava Srbije iz 1990. i dodao da je Ustav iz 2006. godine još lošiji od prethodnog.

„Vojvodina nema politički kapacitet da autohtono, izvorno, odozdo izdejstvuje autonomiju. Autonomija se može nametnuti odozgo a ne uspostaviti odozdo, jer se to odozdo uvek pretvori u jeftini populizam“, ocenio je Pihler.

Istoričarka Latinka Perović ocenila je da se i Vojvodina danas nalazi na tragu patrijarhalne a ne građanske i liberalne tradicije.

„Dešavao se proces neprestanih migracija i srbiziranja Vojvodine, bez uzimanja u obzir njenog složenog sastava. Ni Vojvodina u vrlo bitnom izazovu na kraju 20. veka nije mogla da se nađe na tragu građanske i liberalne tradicije, već se našla na tragu patrijarhalne tradicije“, kazala je Latinka Perović.

Prema njenim rečima, Vojvodina je dala vrlo mnogo Srbiji, ali su istovremeno ugarski Srbi koji su toliko činili za Srbiju bili za nju veoma nepoželjni.

„Ali, i Vojvodina je zaboravila Jovana Hadžića, Steriju, Dositeja Obradovića i sve one koji su pisali i prevodili knjige. Srbija nije bila unisono društvo, ali je u njoj prevladala tradicija koja je okreće od Zapadne Evrope“, ocenila je Latinka Perović.

Ona je kazala da se u Srbiji nije menjala paradigma sa kojom je zemlja ušla u mrak. „Ideja da svi Srbi žive u jednoj državi je greška bez popravke, što i danas vidimo kroz krizu, sukobe i nestabilnost regiona“, ocenila je Latinka Perović.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko ocenila je da je Miloševićeva agresija prema Vojvodini i Kosovu bila uvod u ratove koji su kasnije usledili.

„Srbija nije prihvatila poraz, ona je konzervirana u porazu i u ulozi žrtve. Umesto da se okrene izgradnji moderne države u priznatim granicama, Srbija je zauzela ucenjivački stav prema regionu, SAD, EU, NATO-u“, ocenila je Sonja Biserko.

Ekonomista iz Crne Gore Veselin Vukotić ocenio je da je najveća opasnost koju danas imamo nacionalna država i dodao da je veoma opasna stvar da na vlast dođe „čovek mase“.

Današnji skup organizovao je Vojvođanski forum, povodom 20. godišnjice postojanja Salona, intelektualnog kružoka koji se jednom mesečno održava u Novom Sadu, s ciljem razmene ideja i stavova o društvenim okolnostima, kao i o vojvođanskoj autonomiji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga