Okončao štrajk glađu, gledao derbi u Španiji, a danas na Kosovu

Nakon okončanja štrajka otputovao je prvo u Španiiju a zatim na Kosovo, kojim trenutno putuje sa srpskom zastavom na haubi automobila.

04. dec 2010

 Nezavisni odbornik u Skupštini opštine Bela Crkva Stefan Cvetković, koji je više od 20 dana štrajkovao glađu u zgradi Skupštine opštine, nakon okončanja štrajka otputovao je prvo u Španiiju a zatim na Kosovo, kojim trenutno putuje sa srpskom zastavom na haubi automobila.

Cvetković je danas agenciji Beta rekao da je okončao štrajk glađu, nakon obećanja iz Ministarstva pravde Srbije da će istražiti navodne malverzacije lokalnih vlasti u Beloj Crkvi.

Prethodno danima nije odgovarao na telefonske pozive, ali je na društvenoj mreži „Fejsbuk” (Facebook) ostavljao fotografije i video zapise sa svojih putovanja.

On je ispričao da je još u ponedeljak otputovao u Španiju, na fudbalski derbi Barselona-Real Madrid, na koji je navodno ušao bez ulaznice i sa plastičnim pištoljem, uprkos svim bezbednosnim kontrolama.

Njegovo putovanje automobilom po Kosovu nastavak je ranije akcije, u kojoj je kroz Hrvatsku proputovao sa srpskom, a kroz Srbiju sa hrvatskom zastavom na haubi automobila. 

Cvetković je stupio u štrajk glađu početkom novembra i zahtevao da budu raspisani vanredni lokalni izbori i pozvani na odgovornost oni koji su, kako je ocenio, Belu Crkvu doveli u težak položaj. Neposredni povod za štrajk glađu bio je navodni falsifikovani zapisnik, koji je usvojila Skupština opštine.

Čelnici lokalne vlasti optužili su Cvetkovića da štrajkom nastoji da izbegne tromesečnu zatvorsku kaznu zbog nasilja u porodici. Oni su naveli da je Cvetković štrajk glađu započeo jer “uskoro” treba da bude upućen na izdržavanje zatvorske kazne, po pravosnažnoj presudi na koju ga je osudio sud u Vršcu, zbog nasilja u porodici.

Oni su kazali i da je protiv Cvetkovića u toku još jedan krivični postupak, jer je napao radnika opštinske uprave. Ocenili su da je štrajk glađu zapravo pokušaj skretanja medijske pažnje i dokaz da on “ne bira sredstva” u ostvarivanju svojih ciljeva.

Stefan Cvetković je ranije rekao da mu ne pada na pamet da izbegava zatvorsku kaznu od tri meseca, na koju je osuđen zbog, kako je kazao, “montiranog procesa” protiv njega.

On je danas izjavio da će nakon Kosova da otputuje za Skoplje pa ponovo u Španiju, a zatim u Nemačku. Nije naveo da li i kada namerava da se vrati u Belu Crkvu, ali je rekao da je iz Srbije izašao „na regularan način, uz uredan pasoš”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga