Okončan slučaj književnika Srđana Tešina

"Iskreno se nadam da u budućnosti više neće biti prilike da se bavimo ovim neprijatnim stvarima koje zaista nikome nisu bile potrebne"

25. jan 2014

Književnik iz Kikinde Srđan Tešin izjavio je danas da je odbio korektnu ponudu za radno mesto u Kulturnom centru u Kikindi i dodao da je time „slučaj Tešin“ završen.

Tešin je u saopštenju za javnost naveo da se tokom nedavnog sastanka sa predstavnicima opštinskih vlasti i Kulturnog centra Kikinda došlo do rešenja koje je „napokon zadovoljavajuće za sve strane“.

„Iako mi je ovoga puta Kulturni centar ponudio korektno radno mesto u skladu sa mojom stručnom spremom i mojim profesionalnim iskustvom, ali i u skladu sa mojim umetničkim senzibilitetom, ipak sam se opredelio da karijeru nastavim van Kulturnog centra, ali i van Kikinde. Dakle, nisam više radnik Kulturnog centra Kikinda i to je moja konačna odluka na koju niko nije uticao“, poručio je tešin.

Uprava Kulturnog centra iz Kikinde je Tešinu, koji je bivši direktor te ustanove, prvo bila ponudila radno mesto domara, što je on odbio i izneo teske reči na račun uprave te institucije. Potom su mu tokom januara nepoznati počinioci obili automobil, oštetili ga i u unutrašnjost ubacivali petarde.

Srđan Tešin je, kao nestranačka ličnost, izabran 2010. godine na mesto direktora Kulturnog centra, glasovima svih odbornika u Skupštini opštine, posle javnog konkursa raspisanog na osnovu Zakona o kulturi. Tešin je razrešen jesenas, posle “upodobljavanja” vlasti u Kikindi po ugledu na model na državnom nivou.

Tešin je u današsnjem saopštenju je zahvalio Ministarstvu kulture, Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, PEN centru, Građanskoj Vojvodini, kikindskim nevladinim organizacijama, kolegama piscima i novinarima, kao i građanima i porodici koji su mu pružali podršku.

„Ipak, da ne budem nepošten, cenim spremnost opštinskih vlasti i menadžmenta Kulturnog centra da, nakon svih izrečenih teških reči i optužbi koje smo razmenili, promene svoju prvobitnu odluku. Iskreno se nadam da u budućnosti više neće biti prilike da se bavimo ovim neprijatnim stvarima koje zaista nikome nisu bile potrebne“, naveo je Tešin.

On je na svojoj stranici na Fejsbuku napisao da će ostati da živi u Kikindi, ali će akademsku i književnu karijeru nastaviti van Kikinde.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga