Oko 44 odsto Novosađanki ne savetuje kćerke da pregledaju dojke

Svaka deveta žena u Srbiji oboli od raka dojke, a ukoliko se otkrije na vreme, u ranoj fazi, može biti u potpunosti izlečen

21. okt 2015

Oko 44 odsto majki na području Novog Sada ne savetuje svoje kćerke da redovno pregledaju dojke, kako bi razvile svest o potrebi prevencije raka dojke, pokazalo je jedno istraživanje javnog mnjenja.

Najslabiji rezultat pokazale su Novosađanke starije od 60 godina, kojima su majke u svega 25 odsto slučajeva govorile o potrebi redovnog pregledanja dojki.

Kod žena od 40 do 59 godina procenat iznosi 53 odsto, kod žena od 30 do 39 godina oko 59 odsto, a najveći procenat – 63 odsto – zabeležen je kod najmlađih anketiranih Novosađanki uzrasta od 20 do 29 godina.

“Ukoliko bismo postigli da svaka majka podstiče i uči kćerku da posle 30. godine ide svake godine na preglede dojki, smrtnost usled raka dojke u Srbiji drastično bi opala”, navodi se u saopštenju za javnost.

Istraživanje je pokazalo da je svega 48 odsto žena bilo na pregledu u poslednjih godinu dana, dok ih čak 20 odsto nikada nije bilo na pregledu dojke, a 32 odsto nije išlo po nekoliko godina.

Prisutan je takođe i visok procenat onih koje nisu uopšte informisane o simptomima raka dojke i takvih je 19 odsto.

“Svaka deveta žena u Srbiji oboli od raka dojke, a ukoliko se otkrije na vreme, u ranoj fazi, može biti u potpunosti izlečen”, navodi se u saopštenju.

Istraživanje je sprovela Poliklinika Konzilijum (Consilium) iz Novog Sada, na uzorku od 335 ispitanica, povodom 24. oktobra, Svetskog dana borbe protiv raka dojke.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga