Oko 200 umetnika i naučnika protiv povratka u normalu nakon pandemije

"Zagađenje, globalno zagrevanje i uništavanje prirode vode svet ka prelomnoj tački“

07. maj 2020

Oko 200 umetnika i naučnika iz celog sveta usprotivilo se danas „povratku u normalu“ nakon pandemije korona virusa, uz apel političarima i građanima na korenite promene načina života.

U članku koji danas objavljuje pariski Mond, oni navode da je pandemija jedna „tragedija“, ali i da se zbog ove krize treba „suočiti sa suštinskim pitanjima“.

„Vraćanje u normalu se čini nezamislivim“, piše u apelu koji su inicirali francuska glumica Žilijet Binoš i francuski astrofizičar Orelijan Baro.

„Problem je sistemski“, ocenjuju potpisnici apela među kojima su Robert de Niro, Džejn Fonda, Kejt Blančet, Monika Beluči, Madona, Piter Bruk i brojni eminentni umetnici i naučnici iz celog sveta.

„Trenutna ekološka katastrofa deo je ‘metakrize’“, jer „konzumerizam nas je doveo do poricanja samog života… Zagađenje, globalno zagrevanje i uništavanje prirode vode svet ka prelomnoj tački“, navodi se u članku.

Oni su pozvali „lidere i građane da prekinu sa neodrživom logikom koja i dalje vlada, da konačno rade na dubokom preispitivanju ciljeva, vrednosti i privrede“.

„Radikalna transformacija je neophodna na svim nivoima“, ali „ona se neće dogoditi bez masovne i odlučne posvećenosti“, jer je reč o „opstanku, kao i o dostojanstvu i doslednosti“, zaključuje se u ovom apelu.

(Beta/Danas, Foto: Pixabay)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga