Oko 200 ljudi na protestu zbog oslobađajuće presude Kepiru

Građani su na prostesu pod sloganom „Kriv je“ zatražili da Kepiru u drugostepenom postupku bude osuđen i ocenili da je prvostepena presuda sramotna

24. jul 2011

Oko 200 Novosađana okupilo se večeras na centralnom gradskom Trgu slobode da protestu zbog nedavne presude Šandoru Kepiru, koga je budimpeštanski sud oslobodio optužbe za učešće u zločinima u Novom Sadu tokom Drugog svetskog rata.
Građani su na prostesu pod sloganom „Kriv je“ zatražili da Kepiru u drugostepenom postupku bude osuđen i ocenili da je prvostepena presuda sramotna.
Okupljeni su poručili da zele da kažu stop fašizmu, kako se on nigde ne bi ponovio.
Protest je organiozovalo Društvo za očuvanje sećanja na holokaust iz Novog Sada.
Predsednik udruženja Aleksandar Veljić preneo je okupljenima pozdrave direkrtora jerusalimskog centra „Simon Vizental“ Efraima Zurofa koji je poručio da danas nije mogao biti u Novom Sadu, ali je uz Novosađane.
Veljić je rekao da u Vojvodini „postoji kontinuitet genocida nad srpskim narodom u 18, 19. i 20. veku i da pravda nikada nije bila zadovoljena“.
On je dodao da današnji protest nije upućen ni protiv jednog naroda ili države, već samo kao zahtev za zadovoljenje pravde za žrtve.
„Mi smo protiv velikodržavnih projekata, jer oni vode etničkom čišćenju. Mi još uvek vidamo rane od takvih ideja i jedino što želimo je da Novi Sad ostane mutlikulturalan, kakav je uvek bio“, rekao je Veljić.
Pred okupjenim građanima svoje svedočenje je izneo i Lubiša Letić (86) iz Loka, koji je preživeo Novosadsku raciju 1942. u kojoj mu je ubijen otac.
Među prusitsnima je bilo i oko 20 pristalica Narodnog pokreta „1389. naši“ u crnim majicama sa oznakama pokreta.
Na skupu nisu bili prisutni ni gradski ni pokrajinski zvaničnici, kao ni predstavnici Jevrejske zajednice u Novom Sadu.
Na protestu su bili pojedini gradski i pokrajinski funkcioneri Demokratske stranke Srbije i Srpskog pokreta obnove.
Organizatori su se okupljenima obratili preko malog razglasa pošto nisu imali binu.
Na kraju skupa povorka je prošetala da zgrade Sokolskog doma, gde su 1942. godine bili zatečeni građani Novog Sada, odakle su kasnije odvođeni na streljanje i bačeni u Dunav.
Kepiro (97) je optužen da je u januaru 1942. godine kao mađarski žandarmerijski kapetan učestvovao u sprovođenju Novosadske racije u kojoj je, prema navodima optužnice, pobijeno najmanje 1.246 građana Novog Sada, najviše Jevreja, Srba i Roma, među kojima i 168 dece.
Pojedini istraživači tvrde da je tokom Racije u Novom Sadu ubijeno i više od 4.000 osoba.
Kepiro je pred kraj rata od strane mađarskih vlasti bio dva puta osuđen, na 14 i na 10 godina zatvora, zbog učešća u Raciji. Kaznu nikada nije odslužio, jer je nakon rata pobegao u Austriju a potom u Argentinu, odakle se u Mađarsku vratio 1996. godine i dobio penziju od države.
U Budimpešti ga je 2006. godine locirao Efraim Zurof, koji je odmah dostavio dokaze mađarskom pravosuđu. Optužnica protiv Kepira podignuta je u februaru 2011. godine, a suđenje je počelo u maju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga