Oko 20 hiljada građana na protestu zbog rušenja Savamale

Te noći počinjen je niz krivičnih dela a neko je policiji naredio da ne reaguje

25. juna 2016

Četvrti protest kojim se traže ostavke odgovornih za rušenje objekata u četvrti Savamala završen je ispred Skupštine grada Beograda i oko 20 hiljada učesnika skupa krenulo je u šetnju do Palate Srbije na Novom Beogradu, u kojoj je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Objekti u Hercegovačkoj ulici srušeni su u noći između 24. i 25. aprila, a po izjavama svedoka,  bagerima su ih porušili ljudi sa fantomkama na glavama, koji su očevice zatvarali u hangar.

Okupljenima su se pre početka šetnje obratili novinar Miloš Vasić koji je poručio da je najvažnije da se otkrije ko je policiji naredio da u noći kada su rušeni objekti u Hercegovačkoj, ne reaguje.

„Te noći počinjen je niz krivičnih dela a neko je policiji naredio da ne reaguje“, rekao je Vasić i dodao da se dva meseca odugovlači i „mrljavi“ time da se sve otkrije do kraja.

Predstavnik NVO „Vojvođanski građanski centar“ Željko Stanetić pozvao je okupljene da se priključe novinarima RTV i podrže protestni skup koji će biti održan u ponedeljak u Novom Sadu.

„Ono što se desilo u Beogradu i Novom Sadu pokazna je vežba, da vide koliko mogu i da li će im proći; a neće im proći“, poručio je Stanetić koji je u toku govora, skinuo fantomku pink boje.

Okupljeni nose transparente, a neke od parola su: „Kako smo sistematski uništavani od komplentnih idiota“, „U Malog su kratke noge“ „Beograd na vodi lopovima godi“ i „U potrazi za državom“.

Organizatori, inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“, u pozivu za protest podsetila je da je prošlo tačno dva meseca otkad su srušeni objekti na uglu Mostarske i Hercegovčke ulice, a da za to još niko nije odgovarao.

Kao odgovorne imenovali su gradonačelnika Beograda Sinišu Malog, ministra policije Nebojšu Stefanovića i načelnika beogradske Komunalne policije Nikolu Ristića.

„Rušili su, vezivali i maltretirali, dok se policija nije odazivala na pozive građana u pomoć. Ćutali su i zataškavali krivična dela. Lagali da ih nisu počinili. Zatim su priznali da su idioti među njima, ali da to nije ništa strašno, jer su se idioti zaigrali u „najboljim namerama“, navedeno je u proglasu.

Mandatar za formiranje nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da iza rušenja u Savamali stoje najviši organi gradske vlasti Beograda i da će oni za to snositi odgovornost.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga