Okanović: Smeniti direktora Puteva Srbije

"Vrši se jako veliki pritisak na javno tužilaštvo u Novom Sadu da ne pokrene postupak protiv odgovornih u Putevima Srbije"

27. feb 2013

Na javno tužilaštvo u Novom Sadu vrši se pritisak da ne pokrene postupak protiv odgovornih lica u preduzeću „Putevi Srbije“ zbog dva udesa na auto-putu Novi Sad-Beograd, rekao je danas direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.

„Po nezvaničnim informacijama, vrši se jako veliki pritisak na javno tužilaštvo u Novom Sadu da ne pokrene postupak protiv odgovornih u Putevima Srbije“, rekao je Okanović za agenciju Beta.

Komitet je danas zatražio od Vlade Srbije da smeni direktora Puteva Srbije Zorana Drobnjaka jer su se tokom proteklog vikenda na istom mestu dogodile dve saobraćajne nesreće u kojima je jedna osoba poginula, a tri su povređene.

Komitet smatra da je uzrok to što mesto na kojem su se nesreće dogodile, nije bilo pravilno obeleženo, ali je Drobnjak kazao za beogradski list „Blic“ da je uzrok prebrza vožnja.

Okanović je dodao da tužilaštvo ima dovoljno materijala za pokretanje postupka protiv odgovornih u „Putevima Srbije“ po članu 295. Krivičnog zakona Srbije. „Neodržavanje puteva, tako da se na njima ne može bezbedno odvijati saobraćaj, krivično je delo“, naveo je Okanović.

Okanović kaže da je 2011. godine u Srbiji bilo 14.200 saobraćajnih nesreća u kojima je bilo poginulih i povređenih, a u samo tri slučaja je pokrenut krivični postupak protiv putara. „Ako bismo uzeli u obzir da su u samo tri slučaja odgovorni putari, to bi značilo da imamo najbolje i najbezbednije puteve u Evropi što, očigledno, nije slučaj“, ukazao je Okanović.

Okanović je podvukao da javno tužilaštvo mora da propuste putara tretira podjednako ozbiljno kao postupke nesavesnih vozača. „Upravljač puta je odgovoran za bezbednost na putu i on ima zakonsku obavezu da nakon svake nesreće napravi dubinsku analizu i utvrdi da li postoji neka greška na putu. Taj zakon je na snazi već tri godine, a Putevi Srbije niti jednom do sada nisu napravili tu vrstu analize“, rekao je Okanović.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga