OEBS upozorio Albaniju da ne blokira slobodu izražavanja preko interneta

OEBS i medijske organizacije Albanije su kritkovali prošlogodišnji predlog zakona o onlajn medijima i najavu visoke kazne za neregistrovane provajdere elektronskih medija

09. dec 2019

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju pozvala je vlasti Albanije da poboljšaju predlog zakona o novom sistemu registracije onlajn medija.

Predstavnik OEBS-a za medije Arlem Dezir je pozvao Parlament Albanije da dopuni izmene predloga tog zakona. Ukazao je na važnost sprovođenja tog zakona i naglasio da regulatorna agencija mora da bude potpuno nezavisna i slobodna od političkog mešanja.

OEBS i medijske organizacije Albanije su kritkovali prošlogodišnji predlog zakona o onlajn medijima i najavu visoke kazne za neregistrovane provajdere elektronskih medija.

Dezir je rekao da se ne sme tumačiti da će taj zakon dati pravo na cenzuru ili drugo ograničavanje slobode izražavanja. Istakao je da su prihvaćene neke preporuke OEBS-a na taj propis, te će mogućnost blokade pristupa onlajn sadržajima biti ograničena na samo tri slučaja: dečija pornografija, promocija terorizma i ugrožavanje bezbednosti države. Dezir je predložio unošenje nekoliko izmena „da bi se precizirala garancija slobode izražavanja i sprečila nepotrebna ograničenja ili sankcije za provajdere elektronskih medija“.

„Nadam se da će se tokom rasprave u Parlamentu nastaviti popravljanje predloga zakona amandmanima, uz uzimanje u obzir javne rasprave s civilnim društvom, novinarskim udruženjima i medijima“, naveo je Dezir.

(Beta/N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga