OEBS: Romska zajednica posebno pogođena pandemijom korona virusa

"Kovid i druge restrikcije su stvorili savršenu klimu za isključivane Roma širom Evrope"

08. apr 2021

Pandemija korona virusa je uticala na sve slojeve društva, ali je romska zajednica posebno pogođena, saopštili su Agencija EU za osnovna ljudska prava (FRA) i Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) povodom Međunarodnog dana Roma.

Od obrazovanja do zapošljavanja, od siromaštva do teških uslova za život, Romi su jedna od najmarginalizovanijih zajednica u Evropi, navodi se u saopštenju.

Takođe su široko rasprostranjeni diskriminacija, anticiganizam i socijalna isključenost, pokazuju istraživanja FRA.

„Kovid i druge restrikcije su stvorili savršenu klimu za isključivane Roma širom Evrope. Već potisnuti na margine društva, suočili su se sa dodatnom diskriminacijom i uznemiravanjem„, rekao je direktor FRA Majkl Oflaerti.

U mnogim zemljama romska deca nemaju računare i pristup internetu što im onemogućava da nastavu prate onlajn.

Pandemija je, navodi se, samo naglasila probleme sa kojima se Romi suočavaju. Prema podacima ODIHR-a govor mržnje i količina dezinformacija o Romima prošle godine su naglo porasli.

FRA i ODIHR su pozvali nacionalne vlade da više ulažu u borbu protiv anticiganizma i diskriminacije, pre svega u lokalnim samoupravama, ali i da uključe Rome u institucije vlasti.

Pandemija korona virusa mnoge Rome je dovela u još težu poziciju od one u kojoj su bili i zato je potrebna hitna pomoć da se brzo i efikasno oporave nakon pandemije, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Porodica
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga