OEBS: Poruka Vladi ostaje ista

Uloga i dužnost Vlade je da štiti i neguje slobodu izražavanja bilo na internetu ili van njega

11. juna 2014

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović ponovila je da njena poruka Vladi Srbije ostaje ista i da „aktivnosti“ u vezi sa situacijom u medijima treba da budu istražene, a oni koji stoje iza toga moraju da snose odgovornost.

„Osim toga, ne smeju se hapsiti ljudi zbog onoga što su pisali. Uloga i dužnost Vlade je da štiti i neguje slobodu izražavanja bilo na internetu ili van njega, što je i njena ustavna obaveza, a na institucijama da istraže“, rekla je Dunja Mijatović za Danas.

Ona je to izjavila povodom optužbi premijera Srbije Aleksandra Vučića da tvrdnjama o cenzuri srpskih medija OEBS i pojedini ambasadori u Beogradu vrše pritisak na medije u Srbiji da napadaju njega i njegovu porodicu.

Prema rečima Dunje Mijatović, njena kancelarija će nastaviti da prati ta dešavanja i spremna je da u tom pitanju pomogne Srbiji na svaki način.

„Ovih dana ima novih slučajeva koji se odnose na stanje slobode medija u Srbiji. Prošlog četvrtka je novinar RTV Mladenovac Dragan Nikolić pozvan na informativni razgovor zbog napisa na Fejsbuku u kojem je navodno vređao i štetio ugledu i dostojanstvu javnih ličnosti. Ispitivanje novinara zbog njihovog pisanja kao i pretnje tužbama nisu prihvatljivi. Taj slučaj, zajedno sa drugim primerima na koje sam ukazivala u svojim nedavnim izjavama, ukazuje na zabrinjavajuću situaciju u vezi sa slobodom medija“, rekla je ona.

Ona je podsetila da je još u decembru izdala saopštenje u kojem je izrazila zabrinutost zbog napada na nekoliko informativnih veb stranica i nezakonitog uklanjanja istraživačkih članaka sa nekih internet medija.

„Taj trend je nažalost nastavljen sa novim elementom – pojedincima uhapšenim zbog onoga što su napisali na svojim blogovima ili u komentarima vesti na internetu. To je bio povod za moje saopštenje za medije od 27. maja, kojim sam želela da skrenem pažnju Vladi na ovu pojavu. Brojne druge institucije koje se bave nadgledanjem medijskih sloboda su takođe javno govorile o tom incidentu. Takav uznemiravajući razvoj nastavljen je napadom i blokiranjem veb-stranice Peščanika“, rekla je Mijatović.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga