OEBS pažljivo prati medijske reforme

Ako centrala OEBS uoči kršenje medijskih sloboda bilo gde, mi ćemo se oglasiti. Teško je sad znati šta će se desiti u Srbiji u budućnosti

18. jul 2013

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) pažljivo prati proces donošenja medijskih zakona u Srbiji i reagovaće ako bude kršenja medijskih sloboda, izjavila je za portal EurAktiv Srbija portparolka OEBS-a Keti Barton (Cathie Burton). Na pitanje da li će OEBS reagovati zbog propusta u donošenju medijskih zakona na koja su ukazala medijska udruženja, ona je navela da je u ovoj fazi to teško reći jer se ne može predvideti budući tok donošenja zakona. Medijska udruženja su više puta ukazivala da medijska reforma kasni i da postupak donošenja medijskih zakona nije do kraja transparentan.

„Ako centrala OEBS uoči kršenje medijskih sloboda bilo gde, mi ćemo se oglasiti. Teško je sad znati šta će se desiti u Srbiji u budućnosti, ali budite uvereni da OEBS u Srbiji pažljivo prati situaciju“, kazala je Barton.

Medijska udruženja su dosad više puta ukazivala na kašnjenja u medijskoj reformi i na netransparentnost u donošenju pojedinih medijskih zakona.

I dalje nije poznata konačna verzija zakona o javnom informisanju koja će biti data na usvajanje iako je javna rasprava o tom zakonu završena polovinom marta.

Predstavnici medijskih udruženja su takođe upozorili da, nakon rasformiranja radne grupe koja je pisala zakon, nemaju uvid šta će od brojnih zahteva i primedbi ući u zakon.

Barton je u izjavi za EurAktiv Srbija naglasila da su medijske slobode vrlo važne za OEBS i da je 57 članica organizacije vrlo privrženo tom pitanju.

„Misija OEBS u Srbiji vrlo intenzivno radi na njihovom promovisanju u Srbiji, kao i na tome da svi medijski zakoni budu doneti na otvoren i transparentan način uz učešće svih zainteresovanih strana“, kazala je Barton.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog činjenice da su vlasti u Srbiji usvojile 2011. godine Medijsku strategiju i naglasila da će ta organizacija pratiti sprovođenje strategije u praksi.

Kad budu primenjene glavne odredbe Strategije, biće omogućeno povlačenje države iz vlasništva i direktnog finansiranja medija, podsetila je Barton.

„To će na kraju podići kvalitet informacija dostupnih građanima Srbije pošto će pritisak na uređivačke politike biti manji“, ocenila je portparolka OEBS-a.

Na pitanje kakav je stav OEBS-a u vezi sa finansiranjem javnog servisa u Srbiji, Barton je rekla da je to „vrlo kompleksno pitanje“, da je „situacija teška“ i da je teško pronaći „brzo rešenje koje će sve zadovoljiti“.

Ona je naglasila da OEBS podržava javni servis koji je, kako je rekla „jako važan i mora se održati kao potka zdravog društva“.

(Euractiv.rs)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga