OEBS duboko zabrinut zbog nestanka novinara u Beloj Crkvi

Vlast u Srbiji pozvana da učini sve kako bi pronašla novinara

14. juna 2018

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Harlem Dezir danas je izrazio zabrinutost zbog sinoćnog nestanka novinara iz Bele Crkve, Stefana Cvetkovića.

OEBS u saopštenju iz Beča navodi da je, „po policiji koja je već započela istragu, Cvetkovićev automobil nađen je u Beloj Crkvi sa otvorenim vratima i uključenim svetlima“, kao i da „novinari koji su pokušali da ga kontaktiraju prijavljuju da su svi njegovi mobilni telefoni isključeni“.

„Ja sam duboko zabrinut zbog nestanka Cvetkovića i pozivam srpske vlasti da učine sve kako bi ga našle„, rekao je Dezir, „pozdravljajući to što je policija rasporedila značajne resurse i što predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić pažljivo prati taj slučaj“.

Cvetković je, piše u saopštenju OEBS, „u poslednje vreme navodno radio na priči povezanoj s ubistvom političara Olivera Ivanovića na Kosovu januara ove godine“.

Cvetković je već bio meta pretnji, a uz to je, navodi OEBS, „marta prošle godine osuđen u Osnovnom sudu u Vršcu na dve godine i tri meseca zatvora i novčanu kaznu od 2.150.000. dinara po tužbi tri lokalna političara“, ali je tu presudu poništio Vrhovni sud.

Dezir je naglasio da su zabrinutost zbog nestanka Cvetkovića izrazila mnoga novinarska udruženja i fondacije, uključujući UNS, NUNS, NDNV, LP, AM, ANEM, AOM i Fondaciju Slavko Ćuruvija.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga