Odžić: Vreme je da se Vojvođani dozovu pameti

"Hoću da Vojvodina živi kao pre 30 godina”

24. dec 2019

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić izjavio je da je došlo vreme da se Vojvođani “dozovu pameti” i da počnu da rade zajednički za svoje interese.

“Svedoci smo višedecenijskog pljačkanja Vojvodine, omalovažavanja, nama se ispred nosa prodaje vojvođanska zemlja, uništili su, odneli, oteli sve što su mogli od privrede, raselili ljude… Danas se iz Vojvodine odlazi, a u Vojvodinu se uvek dolazilo. Mi moramo da kažemo dosta, moramo da zaustavimo taj proces, tako što ćemo iza ove politike stati svi zajedno”, rekao je Odžić na tribini Vojvođanskog fronta u Novom Bečeju.

Dodao je da je Vojvodini “nasilno oduzet” politički i eknomski subjektivitet.

“I baš zato je sada važno, kao nikada do sada, da snažno odgovorimo na sve ono što neko misli da može da napravi od Vojvodine, a Vojvodina je ono što je uvek bila, što jeste i što će biti – multinacionalna zajednica ravnopravnih građanki i građana. Vojvodina je višekonfesionalna, ima svoj istorijski identitet. Jedino što je ostalo smo mi i naš glas”, poručio je Odžić.

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš je rekao da su se članice Vojvođanskog fronta okupile oko istog sistema vrednosti.

“Mi smo ovde zato što verujemo i u Evropu i u zajedništvo, i u građansku i sekularnu republiku, i u decentralizovanu i regionalizovanu državu. Mi smo ovde zato što želimo da u regionu bude mir, zato što želimo prosperitet, razvoj, da pristojno živimo i zato što ne očekujemo da nam bilo ko išta udeli. Mi hoćemo da zaradimo i da upravljamo onim što smo zaradili. Samo tražimo ono što je naše. I kada god zatražimo ono što je naše uvek se pojavi neki dežurni patriota da kaže to je separatizam, izdaja… neće biti. Ja mislim da je to zdrav razum”, rekao je Kostreš na tribini a prenosi LSV.

Prema njegovim rečima, Naftna industrija Srbije koja je u ruskom vlasništvu plaća rudnu rentu tri umesto sedam odsto, koliko je po zakonu, pa je samo na toj razlici Vojvodini “zakinuto” oko 300 miliona dolara.

“To je auto-put do Kikinde preko Novog Bečeja, preko Zrenjanina, pa do Beograda; put od Zrenjanina do Novog Sada i put od Kikinde do Sombora i Subotice. To su nam ukrali samo iz toga što nam nisu plaćali porez onoliko koliko je to zakonom u ovoj državi predviđeno. A u Hrvatskoj, Rumuniji, Mađarskoj, zemljama u okruženju rudna renta je između deset i 18 odsto”, naveo je Kostreš.

Dodao je da Vojvođanski front mora da “pruži ruku” ljudima i u Beogradu i u centralnoj Srbiji, da se napravi savez i da se kaže da evropska Srbija nema alternativu, da neće da bude “rupa na evropskom tepihu”.

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov rekao je da se ta stranka priključila Vojvođanskom frontu jer žele da Vojvodina ne bude prostor koji nema rešeno pitanje pitke vode, kanalizacije, savremenog načina odlaganja i upravljanja otpadom.

“Ne želimo Vojvodinu u kojoj će samo jedna manjinska zajednica biti zadovoljna, ne želimo Srbiju i Vojvodinu gde će se manjinski prvaci lepiti uz vladajuće strukture i simulativno iskazivati veselje i radost obučeni u folklorne nošnje, kako je sve divno i krasno. Hoćemo punu ravnopravnost i integraciju, da odlučujemo o bitnim pitanjima našeg identiteta”, naveo je Žigmanov.

Predsednik Izvršnog odbora LSV-a Saša Šućurović rekao je da je vreme da se zaustavi propadanje Vojvodine i da se u Vojvodini ponovo živi pristojno i od svog rada.

Predsednik Liberalno-demokratskog pokreta Vojvodine Dragan Civrić je naveo da pamti Vojvodinu kad je cvetala, zna kako su izgledale bolnice, škole, policijske stanice, kako je izgledao Novi Sad, a kako sad izgleda.

“Imam pravo zajedno sa svima vama mlađima da zahtevamo da ponovo tako živimo. Hoću da Vojvodina živi kao pre 30 godina”, kazao je Civrić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga