Odžić: Srbiji i Vojvodini je potreban Građanski front

"Savez za Srbiju ne zauzima stav o osnovnim državnim pitanjima"

08. feb 2019

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić izjavio je danas da je, nakon istupa Saveza za Srbiju sa „narodnim sporazumom“, više nego očigledno da građanska Srbija i Vojvodina moraju konkretizovati svoju političku platformu.

“’Sporazum sa narodom’ ne nudi rešenja, naprotiv, on dodatno produbljuje neodrživu društvenu krizu, nameće podele i kao takav nema potrebnu snagu za rušenje aktuelnog režima”, ocenio je Odžić u saopštenju za javnost.

Naveo je da u “Sporazumu sa narodom” Savez za Srbiji ne zauzima stav o osnovnim državnim pitanjima, kao što su Kosovo, Vojvodina, odnos prema okruženju i Republici Srpskoj, prema EU, Rusiji, osnovnim ekonomskim, socijalnim i demokratskim vrednostima kada je u pitanju unutrašnje uređenje države, odnos prema crkvi i svim drugim važnim pitanjima koja su od temeljnog značaja za definisanje države iz koje se neće bežati, nego će ona biti država ravnopravnih građana.

“To nam jasno govori da jedan deo opozicije okupljen oko Saveza za Srbiju ili nema odgovore na sve ono što nas kao društvo očekuje u bliskoj budućnosti ili nevešto pokušava da sakrije, izbegne pitanja i da odgovore na artikulisano nezadovoljstvo građana koji na ulicama traže svoje pravo na slobodan i normalan život”, kazao je Odžić.

Zbog svega navedenog, najavio je Odžić, u narednih nekoliko nedelja očekuje se formalizovanje vojvođanske inicijative za formiranje građanskog Vojvođanskog fronta, a nakon toga i razgovore o mogućnostima saradnje sa svim građanskim inicijativama i organizacijama u Srbiji.

“Vučićev režim se neće i ne može smenitii pukim prebrojavanjem i zbrajanjem nekompatibilnih činilaca, bez jasno koncipirane politike i odgovora na sve izazove sa kojima smo kao društvo suočeni, nego jasna, nekompromitovana, građanska i što je najvažnije drugačija politika od svega onoga što nas je kao državu izolovalo od čitavog normalnog sveta”, naveo je Odžić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga