Odžić: Srbija je nedovršena država

"Vojvodina preživljava jednu od najgorih etapa sopstvene istorije"

15. feb 2020

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić izjavio je danas, popvodom obeležavanja državnog praznika u Srbiji kada je usvojen prvi ustav 1835. godine, da je Srbija nedovršena država, a da je upropaštavanje Vojvodine dokaz za to i dodao da je ustavni položaj te pokrajine “neodrživ”.

“Vojvodina danas je dokaz nedovršenosti države Srbije. Tragovi tridesetogodišnje centralizacije beogradske državne administracije ne mogu se sakriti. Politički ugnjetena i ekonomski razorena, Vojvodina preživljava jednu od najgorih etapa sopstvene istorije. Današnji ustavni položaj Vojvodine mora biti redefinisan novim rešenjima, koja će podrazumevati pun politički i ekonomski subjektivitet Vojvodine u državi Srbiji”, naveo je Odžić u saopštenju za javnost.

Srbija svakog 15. februara proslavlja Dan državnosti u znak sećanja na svoj prvi Ustav donet na Sretenje 1835. godine, koji se ocenjuje kao jedan od najmodernijih, najdemokratskijih i najliberalnijih Ustava tog doba, i pored toga što tadašnja Srbija nije bila samostalna država, podsetio je Odžić.

“U to vreme, na prostorima današnje Vojvodine, odvijao se sasvim drugačiji civilizacijski i kulturološki život koji i danas ima snažan uticaj na čitavu vojvođansku zajednicu. Nema demokratskijeg pitanja od pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine i prava građana Vojvodine da se izjasne u kakvoj državi žele da žive. Grdno se vara bilo ko ako misli da nam to pravo može uskratiti”, rekao je Odžić.

On je ocenio da se Vojvodina “polako budi iz svog tridesetogodišnjeg sna” i dodao da koalicija Vojvođanski front sve više postaje snažna politička alternativa aktuelnom režimu, ali i jednom delu kleronacionalističke opozicije države Srbije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga