Odžić: Samo nakon izlaska na izbore moguće je organizovati proteste protiv krađe

"U Vojvodini su crkvena zvona glasnija od školskih"

17. jan 2020

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić izjavio je da će se zalagati za izlazak koalicije Vojvođanski front na predstojeće izbore jer se vlast menja na izborima, i dodao da smo “bar toliko dosad morali naučiti” da se protiv izborne krađe može boriti na ulici i protestima, ali samo nakon izbora i učestvovanja na njima.

“Ignorisanje problema i bojkot nisu dobro sredstvo i ne nude rešenja. Uveren sam da produbljuju krizu i loše stanje u našoj državi. Stranke postoje da bi se za svoje ideje izborile na izborima, vlast se menja na izborima i u parlamentu, a protiv eventualne izborne krađe i nepravilnosti može se boriti i na ulici protestima, ali samo nakon izbora i učestvovanja na njima. Bar toliko smo dosad morali naučiti”, rekao je Odžić u intervjuu za beogradski Novi magazin.

Podsetio je da se, pored redovnih parlamentarnih izbora, ove godine održavaju i lokalni i pokrajinski, koji će opet biti “u senci” republičkih izbora.

“Od 2000. do danas svi pokrajinski izbori održavali su se zajedno s parlamentarnim. Mi u takvoj situaciji nemamo šta da čekamo ili bojkotujemo naše vojvođanske izbore. To bi bilo kao da stojimo i sa strane gledamo svoju kuću koja gori. Činjenica je da su izborni uslovi na vrlo niskom nivou, većina medija je u službi aktuelnog režima. Znam samo jedno: istina uvek pronađe svoj put, a vera i istrajnost u radu pobede svaku improvizaciju”, kazao je Odžić.

Povodom najave da će izborni cenzus biti smanjen sa pet na tri odsto, Odžić je rekao da se kao regionalna stranka za to zalažu “decenijama unazad”, kao i da Vojvodina bude jedna izborna jedinica.

“Tako da nemamo ništa protiv toga i u skladu je s našim zahtevima, a može se polemisati o tome da li je dobar način da se na nekoliko meseci od održavanja izbora menjaju izborni zakoni. Mislim da oni suštinski ne utiču na volju birača, štaviše, smanjuju mogućnost da izborna volja svakog od izašlih birača bude promenjena usled prelivanja glasova izbornih lista koje ne pređu cenzus, a sa druge strane, relaksiraju situaciju na lokalnom nivou, gde će i neki manji lokalni pokreti dobiti izvesniju mogućnost izlaska na izbore, pa i ulazak u lokalni parlament, što je svakako dobro za demokratizaciju našeg društva”, ocenio je Odžić.

On je rekao da je Vojvodini autonomija nasilno oduzeta u jogurt revoluciji 1988. godine, a da aktuelna ustavna rešenja nisu prihvatljiva za Vojvođane, pošto taj Ustav nije dobio natpolovičnu većinu glasova u Vojvodini, na ustavnom referendumu iz 2006. godine.

“Vojvodina je danas obespravljena, ponižena i opljačkana, njen prirodni, istorijski i kulturološki identitet izložen je sve grubljim nasrtajima nacionalista koji nam nameću neku novu i za Vojvodinu neprihvatljivu identitetsku matricu. Iz velike većine vojvođanskih opština, gradova i sela isisan je svaki smisao života dostojan ljudi 21. veka. Iz Vojvodine u koju se uvek dolazilo i koja je sve prihvatala, danas se beži, crkvena zvona su glasnija od školskih, putna i komunalna infrastruktura su ispod nivoa Jugoslavije”, rekao je Odžić.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga