Odžić: Rezolucija i Predlog zakona o Vojvodini dobar test za vladajući režim i srpsku opoziciju

"Krajnje je vreme da se taj problem reši"

15. mar 2019

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić izjavio je danas da su Rezolucija o Vojvodini i predlog Zakona o finansiranju Vojvodine koje je Skupštini Srbije podnela poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine i o kojima će se raspravljati 20. marta, “dobra prilika za vladajući režim, ali isto tako i za srpsku opoziciju da zaista pokažu šta misle o Vojvodini i svim njenim građanima”.

“Iskreno se nadam da najnovija inicijativa neće doživeti sudbinu svih prethodnih koje nisu imale priliku ni da budu deo skupštinske rasprave, a pogotovo da budu predmet glasanja. Od vladajućeg režima očekujemo da prihvatanjem obavezujućeg zakona i nesporne Rezolucije o Vojvodini, na delu pokažu interes za sve građane države Srbije, a od opozicije da preboli dečije bolesti i prihvatanjem ovih predloga prizna i sebi i javnosti da su pogrešili što u vreme svog mandata nisu imali sluha za jedno od najvažnijih životnih pitanja za Vojvodinu i sve njene građane”, naveo je Odžić u saopštenju za javnost.

Podsetio je da je prošlo deset godina od kada je istekao ustavni rok za usvajanje Zakona o finansiranju Vojvodine i dodao da je “krajnje vreme” da se to pitanje reši, a građankama i građanima Vojvodine omogući da samostalno raspolažu finansijskim sredstvima koja ostvaruju na teritoriji pokrajine u kojoj žive.

“Uspostavljanjem Poreske uprave Vojvodine od 2020. godine, kako je predviđeno ovim zakonom, jasnom preraspodelom finansijskih sredstava, kao i efikasnijom kontrolom nad javnim finansijama koja se ostvaruju u Vojvodini, značajno pravednije bi se uredili budžetski odnosi između republičke i pokrajinske administracije”, ocenio je Odžić.

Prema njegovim rečima, na taj način bi se i republička administracija oslobodila balasta svih onih poslova koji po prirodi stvari mogu mnogo brže i efikasnije da se obavljaju na pokrajinskom i lokalnom nivou, pa bi na dobitku bili svi, a pogotovo građanke i građani Vojvodine.

“Podsećam da je u ne tako davnoj prošlosti Vojvodina već imala svoju Poresku upravu i pravo raspolaganja javnim finansijama. Ta Poreska uprava je bila jedna od najefikasnijih u okviru tadašnje Jugoslavije, a rezultati takvog vida decentralizacije bili su više nego korisni, ne samo po Vojvodinu, nego i za čitavu državnu zajednicu”, naveo je Odžić.

Ocenio je da je tridesetogodišnjom centralizacijom od strane državne administracije Srbije, Vojvodina danas svedena na nivo nedovoljno razvijenog regiona, sa tendencijom daljeg ekonomskog i društvenog propadanja.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga