Odžić: Ne postoji „Srpska Vojvodina“

"Vojvodina je zajednica ravnopravnih građanki i građana utemeljana na antifašizmu"

26. maj 2020

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić saopštio je danas da istorijske činjenice govore da Vojvodina nije nastala na teritoriji Srbije, niti je proizvod decentralizacije Srbije, već je ušla u sastav države Srbije na osnovu odluke svojih građana.

„Vojvodina nije ušla u sastav Srbije kao samostalne države, već u sastav Srbije kao dela složene države u momentu njenog konstituisanja – Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (potonje Kraljevine Jogoslavije) 1918. godine, odnosno Federativne narodne Republike Jugoslavije (potonje SFRJ, SRJ i Republike Srbije i Crne Gore) 1945. godine“, naveo je Odžić u saopštenju za javnost.

Kako je napisao, kao zaokružena prirodna i istorijska celina, Vojvodina je zajednica ravnopravnih građanki i građana utemeljana na antifašizmu, te kao takva poseduje sopstveni identitet koji čuva i neguje kroz vekove.

„Tačno je i da su Vojvodini i njenim građanima nasilno oduzeta osvojena i stečena prava, prvo Miloševićevim ustavom iz 1990. godine, a potom i 2006. godine od strane gotovo svih današnjih političkih aktera srbijanske vlasti i opozicije i pored toga što su na dvodnevnom referendumu građanke i građani Vojvodine jasno izrazili svoje protivljenje takvim ustavnim rešenjem iz čega bi se jasno moglo zaključiti da je Vojvodina ponižena i utamničena u okove nacionalizma i centralizma državne administracije republike Srbije“, naveo je Odžić.

I pored svega, smatra Odžić, AP Vojvodina ima svoju Skupštinu, pokrajinsku Vladu, zastavu i grb, glavni grad, gradove i opštine, građanke i građane koji su brana svakom nacionalizmu, centralizmu i svojatanju Vojvodine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Izborna mašina
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga