Odžić: Budućnost Vojvodine ne može se graditi na antievropskim vrednostima i nacionalizmu

"U Vojvodinu se uvek dolazilo, danas se iz Vojvodine odlazi”

09. dec 2019

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić ocenio je danas kao “više nego zabrinjavajuću činjenicu” da sadašnja vlast u Srbiji i deo “samozvane” opozicije sve manje spominje Evropsku uniju, a sve više Rusiju i Evroazijsku uniju, dok je Vojvodina nešto što se za njih “podrazumeva”.

Odžić je u saopštenju za javnost naveo da se budućnost Vojvodine ne može graditi na antievropskim vrednostima, nacionalizmu i netoleranciji.

“Kao zaokružena prirodna, istorijska i administrativna zajednica – autonomna pokrajina, Vojvodina po svemu predstavlja Evropu u malom iz čijeg vrednosnog sistema je niko ne može udaljiti ili premestiti u nešto što iskonsko vojvođansko biće ne može prihvatiti kao pripadajući model za budućnost”, naveo je Odžić u saopštenju za javnost.

Dodao je da je Vojvodina specifična višenacionalna, višekonfesionalna, politička, ekonomska i sociokulturna celina, koja je nastala na temelju sopstvenog istorijskog razvoja, te procesa koji su vekovima bili suštinski drugačiji od uslova u ostalim delovima današnje države.

“U Vojvodini živi više od 20 različitih nacija, u zvaničnoj upotrebi je šest jezika nacionalnih zajednica i na svakom od tih jezika Vojvođani se dobro razumeju. Vojvođani su navikli da pošteno rade i žive od svog rada, višedecenijskom centralizacijom državne administracije Republike Srbije to pravo im je uskraćeno. U Vojvodinu se uvek dolazilo, danas se iz Vojvodine odlazi”, naveo je Odžić.

On je pozvao Vojvođane da se okupe oko Vojvođanskog fronta, koalicije koju za sada, pored Vojvođanske partije, čine i Liga socijaldemokrata Vojvodine i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini.

“Samo zajedno i okupljeni oko nespornih vrednosnih principa i programa možemo sačuvati i unaprediti život u Vojvodini, a njenim građanima vratiti dostojanstvo i pravo na normalan život”, kazao je Odžić.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga