- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Odžaci: Vlast godinama odbija da reši problem sa tvrdom vodom

Opštinska vlast u Odžacima od 2014. nije podigla 62 miliona koje je Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine namenio rešavanju problema sa vodom koji traje decenijama, preneo je danas portal 021. Ta voda je najpre bila žućkasta i neprijatnog mirisa, zatim je otkrivena ogromna količina arsena, da bi se od 2002. do danas Odžačani često snabdevali vodom iz cisterni.

Iako čitav život živi u Odžacima, 75-godišnja Julijana Karanović je već skoro deceniju i po silom prilika korisnik vode iz somborskog vodovoda. „Ne jednom za sve ove godine imali smo po više meseci na ulicama cisterne s vodom iz Sombora, jer je odžačka voda bila zabranjena za piće“, rekla je za portal 021 Julijana Karanović.

„Kad su nam rekli da je voda konačno ispravna za piće, ispostavilo se da je veoma ’tvrda’, pa je rodbina iz Sombora počela povremeno da mi donosi dovoljne količine vode za pripremu hrane – i, evo, tako sigurno već 12 godina“, navodi ova penzionerka, nekadašnja kuvarica u fabrici ITES. Predočava nam da se pasulj u odžačkoj vodi kuva barem 2,5 sata, dok je u somborskoj dovoljno svega 40 minuta, „a time je i ušteda struje značajna“.

Zvaničnim tvrdnjama o ispravnosti odžačke vode za piće, Julijana Karanović kaže da više ne pridaje pažnju.

„Ma šta govorili o ispravnosti za piće ove ’tvrde’ vode, meni je ipak sigurnije da se snabdevam s česmi u susednom Bačkom Gračacu ili da kupujem flaširanu vodu“,  navela je ona. „Posle svega što smo ovde preživeli s vodom, ko može da me krivi?“.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje iz Sombora, voda iz odžačkog vodovoda smatra se higijenski ispravnom za piće. Ipak, u Odžacima postoji nepoverenje prema takvim pokazateljima i otuda je deo građana i dalje ne koristi za piće.

Razlog za takav stav treba tražiti u činjenici da je između 2002. i 2014. godine sanitarna inspekcija u tri navrata, zbog tri različita uzročnika, bila primorana da zabrani vodu iz vodovoda za piće na duži period: sveukupno, Odžačani su u ovom periodu oko 29 meseci bili osuđeni na snabdevanje vodom iz cisterni.

Problemi s vodom pojavljivali su se i pored toga što je gotovo svaka lokalna vlast u tom periodu obećavala da će rešiti vodosnabdevanje tog mesta. Od 2002. godine, kada je pronađena nedozvoljena koncentracija arsena, u odžačkoj vodi pojavljivali su i crvići (nematode), a onda i ni malo bezazlena bakterija Pseudomonas aeroguinosa.

I dok su lokalne vlasti te probleme, s više ili manje muke, kako je pokazalo istraživanje portala 021.rs, uspevale da reše, Odžačani, međutim, i danas muku muče s veoma „tvrdom“ vodom iz vodovoda. Iako se takva voda zvanično ne smatra štetnom za piće, sagovornici u istraživanju ukazuju na to da „tvrda“ voda stvara kamenac i tako oštećuje bojlere i veš mašine.

Neiskorišćeni milioni

Istraživanje portala 021.rs pokazalo je da su lokalne vlasti, čini se, i taj problem mogle da reše. Dokumentacija svedoči o tome da je u dva navrata između 2007. i 2013. godine AP Vojvodina za omekšavanje vode obezbedila 108 miliona dinara.

U prvom slučaju projekat omekšavanja vode nije realizovan zbog raskida ugovora s izvođačem radova, dok u drugom slučaju lokalne vlasti nisu iskoristile novac koji su dobile na konkursu Fonda za kapitalna ulaganja 2013. godine. Iz lokalne vlasti u Odžacima, u kojoj od januara 2014 većinu ima Srpska napredna stranka, nisu želeli da odgovore na pitanje zbog čega novac koji je odobrio Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine (62 miliona dinara) – do danas nije iskorišćen za rešavanje problema „tvrde“ vode. Takođe, lokalna samouprava odbila je da dostavi podatke o tome koliko je Opština Odžaci od 2000. uložila novca u rešavanje problema vodosnabdevanja.

Od  nešto više od 113 miliona dinara, koliko je između 2007. i 2013. Upravni odbor Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine odobrio Opštini Odžaci na ime adaptacije (sanacije) vodosnabdevanja u tom mestu (i drugim projektom još 20 miliona dinara za povećanje kapaciteta postrojenja za preradu vode), dokumentacija pokazuje da je u tom periodu lokalna samouprava uspela da iskoristi svega 31,5 miliona. Pored toga, skoro 12 miliona JKP „Usluga“, lokalno preduzeće zaduženo i za vodosnabdevanje, dobilo je između 2010. i 2012. na konkursima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo na ime poboljšanja postupka pripreme vode.

Od 2000. godine lokalnu vlast u Odžacima vodili su, ovim redom: SPS, SRS i DS, a od 2014. na vlasti je SNS. Iako je na početku krize s pijaćom vodom bilo pokušaja da se nezadovoljsvo građana iskoristi za smenu vlasti, u ovom istraživanju uspeli smo da dobijemo samo nezvanične potvrde o tome da je pitanje kvaliteta voda sve ove godine korišćeno u dnevnopolitičke svrhe na lokalnoj političkoj sceni.

Da je toga ipak bilo, svedoči podatak o tome da je zbog pitanja vode svojevremeno u lokalnom parlamentu bio formiran anketni odbor, ali i da je tada opoziciona Demokratska stranka podnela krivičnu prijavu protiv N.N. lica. Kasnije je došlo do optužnice, pa i do osuđujuće presude za odgovorne u lokalnom vodovodu za krivično delo proizvodnje i stavljanja u promet škodljivih proizvoda.

Оva priča je nastala u okviru projekta „O čemu Srbija ćuti?“ Slavko Ćuruvija fondacije, koji se realizuje uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda Sjedinjenih Američkih Država, a celo istraživanje može se pročitati na portalu 021.

(021, Denis Kolundžija)

Podelite ovu stranicu!