ODŽACI: Radikali potvrđuju većinu

Jedna od specifičnosti opštine Odžaci u sadašnjem političkom trenutku Srbije i Vojvodine je da u ovoj lokalnoj samoupravi 2012. nije bilo lokalnih izbora.

15. okt 2012

Oni su održani pre dve godine, 24. januara 2010. kao vanredni, posle velikih previranja između tada vladajućeg SRS-a i opozicionih partija okupljenih oko DS-a. Odžaci su tako dospeli u žižu interesovanja vodećih političara na pokrajinskom i državnom nivou, jer su se vojvođanska i republička vlada nalazile tačno na polovini mandata. Vanredni lokalni izbori su u medijima i političkim vodama tretirani kao lakmus papir raspoloženja građana, pa su pljuštala mnoga obećanja o ekonomskom prosperitetu te inače nedovoljno razvijene opštine.

U klupama Skupštine opštine Odžaci sedi 27 odbornika, od kojih je do nedavno vladajuću koaliciju činilo devet partija, a u opoziciji su bile Demokratska stranka Srbije sa jednim i Srpska napredna stranka sa 6 odbornika. Njima se sredinom septembra pridružila i Socijalistička partija Srbije sa dva odbornika. Skupštinsku većinu predvodi Demokratska stranka sa 9 odbornika, a po jednog imaju LDP, SPO, URS, PUPS, Romska demokratska stranka i Narodna partija. Kao i u mnogim drugim lokalnim samouprava u kojima je DS na vlasti, a SNS opozicija, odbornici SRS-a, u ovom slučaju troje, podržavaju demokrate i njihove partnere. Smenjen je zamenik predsednika opštine dr Đorđe Bogdanović (SPS), a na tu funkciju izabran je Nikola Krivokuća (DS). Promene su se dogodile i u sastavu opštinskog veća, u kojem su socijalisti imali dva predstavnika. Njihova mesta zauzeli su članovi odborničke grupe Manjine, odnosno Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara i Romske demokratske stranke. Analogno promenama u lokalnoj skupštini, ovih dana (15. i 16. oktobra) očekuje se i smena direktora javnih preduzeća iz redova SPS-a.

Nakon izbora u maju ove godine dolazi do zamene prvog čoveka opštine, Predraga Cvetanovića (DS) koji je postao poslanik u Skupštini AP Vojvodine i na njegovo mesto izabrana je Izabela Šerić (DS). Zamenik predsednika opštine ostao je dr Đorđe Bogdanović (SPS), dok je na poziciji predsednika skupštine ostao doskorašnji član URS-a, Miloš Pejčić, koji je na samom zasedanju Skupštine opštine obelodanio da prelazi u Demokratsku stranku.

Krajem jula bilo je pokušaja “prekomponovanja vlasti”, ali je do sada izbegnuta, jer SNS i matematički teško može da obezbedi potrebnu većinu od 14 odbornika. Izvesno je da LDP i Srpska radikalna stranka neće pružiti podršku koaliciji oko SNS-a, a upitni su i glasovi Narodne partije i Romske demokratske stranke. Na promenu tabora teško će se odlučiti i novoformirana dvočlana odbornička grupa SPO-URS. Zanimljivo je da u odžačkom parlamentu predstavnika imaju i sva naseljena mesta opštine i to: Bogojevo, Karavukovo, Srpski Miletić, Deronje, Ratkovo, Lalić, Bački Gračac i Bački Brestovac.

Za nepunih dva meseca na mestu predsednice opštine Izabela Šerić je za sve članove lokalne vlade uvela obavezan prijem građana. Makar jednom mesečno svako od 11 “ministara” mora izdvojiti minimalno dva sata za razgovor sa stanovnicima najmanje samouprave na teritoriji Zapadnobačkog okruga.

Privreda kolabrirala, obećanja sa svih strana

Vanredni lokalni izbori, pokazuje se, bili su izvanredan događaj za Odžake. Upisana je rekordna izlaznost birača od 71,5 odsto, a svi pogledi iz Beograda bili su tih dana uprti u vojvođansku varošicu koja je godinama unazad bila na samom dnu razvijenosti, prosečnim zaradama, nezaposlenosti. Odžaci i okolina posebno su se “proslavili” neuspelim privatizacijama. Još uvek se priča o “kriminalnim radnjama” prilikom kupovina zemljoradničkih zadruga u Ratkovu, Srpskom Miletiću i Bačkom Brestovcu, kroz koje su stranci preuzeli gotovo sedam hiljada hektara zadružne zemlje. Ništa manje sporne nisu bili ni privatizacioni radovi u Hipolu ili Poljostroju. U hemijskoj industriji partner iz Slovenije stvorio je desetocifrene dinarske dugove, dok je na jugoslovenskim prostorima poznatog proizvođača poljoprivrednih mašina, “otac” vojvođanske privatizacije Mile Jerković, uveo u stečaj.

Deo onog što su svi građani opštine, ali i Srbije putem nacionalnih medija, u nedostatku zanimljivijih političkih događaja, mogli da čuju tokom preizborne kampanje u Odžacima, počelo je da dobija stvarne obrise sa godinu i po zakašnjenja. Odžaci su zahvaljujući centralnim vlastima republike i pokrajine, u poslednjih nekoliko meseci postali meta interesovanja ulagača iz inostranstva. Deo Hipola u kome su se nekad pravili gotovi plastični proizvodi priključen je austrijskom Grajner pekedžingu, koji uz namerava dalje proširenje proizvodnje, čime automatski doprinosu i poslovanju drugih pogona, pre svega proizvodnje granulata.  Obe jedinice, već sada,  imaju ugovorene poslove za inostrano tržište. Ozbiljno se odmaklo u restruktuiranju prezaduženog Poljostroja, te tekstilne industrije u društvenom vlasništvu,  ITES Rilon Lorison, koji se neverovatna dva puta čupao iz kandži stečaja.

Ulaganja “na zeleno”

Privrednom oporavku odžačke opštine izuzetan doprinos pružiće grinfild investicija kanadskog proizvođača sedišta. Svetski poznat proizvođač, Magna sitings, predvideo je ulaganje od 5,6 miliona evra. Pun kapacitet fabrika bi trebalo da dostigne za tri godine, do kada je planirano zapošljavanje 440 radnika. Odbornici skupštine opštine su bili jednoglasni prilikom odlučivanja o dodeli besplatnog građevinskog zemljišta kompaniji koja je 200 proizvodnih pogona smestila u 26 zemalja. Gotovo neverovatan problem snašao je kako Magnu, tako i Grajner pekedžing: pored ponuđene plate od 1.000 evra ne mogu da nađu menadžere za svoje fabrike. Odziv na konkurs je slab, iako Odžaci imaju više od pet hiljada nezaposlenih i prosečnu zaradu od 266 evra. Da li se radi o stvarnom nepostojanju adekvatnih stručnjaka u Odžacima ili nezainteresovanosti za život u malom bačkom mestu, teško je utvrditi.

Samo deset kilometara dalje, u Ratkovu, čuju se potpuno drugačije priče. Nezadovoljni odnosom lokalne samouprave prema njihovom biznisu glas su podigli investitori iz Austrije i susednog sela, Selenča. Ulaganje u ribnjak i proizvodnju riblje hrane, preduzeća MKM Beits, stoji jer je po potpisivanju ugovora parcela od 8,5 hektara podeljena na dva dela gasnom podstanicom Srbijagasa, što u mnogom menja prethodni dogovor sa austrijskim partnerom. Ništa manje banalan problem nije snašao ni proizvođača briketa Jaroslava Đurčijanskog iz komšijske Selenče. Iako je u rekordnom roklu izgradio halu i nabavio opremu, vrednu 300.000 evra, još uvek nije uspeo da pokrene proizvodnju, i sve zbog niskog napona električne energije. Ukoliko Mesna zajednica Ratkovo i Opština Odžaci uskoro ne reše ovaj problem sa Elektrovojvodinom domaći investitor će drugu godinu ostati bez planirane proizvodnje.

Ukoliko se uspešno realizuju tekuće investicije odžačkoj opštini će sa tereta biti skinut značajan broj nezaposlenih, a može se očekivati i veće poverenje drugih ulagača. Na posao će, uz stanovnike samih Odžaka, moći da računaju i meštani okolnih sela, koja su uglavnom orjentisana na poljoprivrednu proizvodnju.

Poseban problem životu na selu zadaju komunalne usluge: odnošenje smeća i vodosnabdevanje. Lokalno komunalno preduzeće naime deluje samo u centru opštine, dok se seoske mesne zajednice moraju samostalno brinuti o odvoženju smeća i seoskim vodovodima. Uz Javno komunalno preduzeće “Usluga” Opština Odžaci osnivač je Direkcije za izgradnju opštine, Radija Odžaci, tj. Informativnog centra, Doma zdravlja, biblioteke i muzejske jedinice, Sportsko poslovnog centra, Turističke organizacije i Centra za socijalni rad.

Tivadar Faragi, Sava Majstorov

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga