- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Odžaci: NVO iz protesta odbila sredstva

Ekološki pokret Odžaka odbio je sredstva koja su ovoj organizaciji dodeljena na konkursu odžačke opštinske uprave.

Predsednik ovog pokreta Ivica Ćirić uputio je zahtev za informaciju od javnog značaja u kojem traži od predsednika opštine Dušana Marijana podatak o tome koje organizacije civilnog društva su ove godine dobile sredstva iz opštinskog budžeta, kao i kojim sumama je reč.

„Dobijeni rezultati će se uporediti sa rezultatima konkursa za sufinansiranje projekata udruženja građana u 2014. godini i videće se da li su neke organizacije dobijale novac u više navrata, dok za neke organizacije  tokom godine  nije bilo  ni dinara“, navodi se u zahtevu upućenom predsedniku opštine Odžaci.

Ekološki pokret Odžaka je nekoliko dana ranije saopštio da je odbio 50.000 dinara koji su im odobreni po opštinskom konkursu za sufinansiranje projekata udruženja građana.

„Osnovni razlog za naše nezadovoljstvo je činjenica da su novooformljene organizacije dobile nekoliko puta veća sredstva u odnosu na sredstva koja su odobrena Ekološkom pokretu Odžaka, što je po našem mišljenju omalovažavanje našeg desetogodišnjeg kontinuiranog rada. Isto važi i za organizacije o čijem se radu u javnosti ništa ne zna. O njima čujemo samo kada se dele pare“, upozorili su iz odžačkog Ekološkog pokreta.

U ovoj organizaciji su istakli i da su istu dilemu imali i prošle godine, te da se ne radi o političkom pitanju.

„Ovim činom odbijanja 50.000,00 dinara želimo  da skrenemo pažnju javnosti na  nepravilnosti koje se dešavaju pri raspodeli sredstava namenjenih za finansiranje nevladinih organizacija. Odbijanje primanja novca  po konkursu je principijelne prirode“, navode u ovom pokretu.

U pismu koje je ova organizacija uputila predsedniku opštine kao primer se navode organizacije koje su dobile dvostruko više iz budžeta opštine, a koje su registrovane u julu ove godine, ali i pojedine koje vode članovi Srpske napredne stranke (SNS).

U Ekološkom pokretu Odžaka podsećaju da ova organizacija postoji skoro deset godina i da se izdržava uglavnom od pozajmica njenih predstavnika.

U otvorenom pismu se, između ostalog, traži i hitno donošenje Pravilnika o finansiranju udruženja građana, utvrđivanje preciznih kriterijuma za raspodelu sredstava, kao i transparentnost u ovom procesu.

Odžački ekolozi su pozvali i druge organizacije da javno iznesu svoj stav o ovim pitanjima.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!