Odžačarina krpi rupe u gradskom budžetu

Od sledećeg meseca svi Novosađani plaćaju novi namet - odžačarinu, kojom će se zakrpiti rupe u gradskom budžetu, kako je to najavio gradonačelnik Miloš Vučević

12. avg 2013

Od sledećeg meseca građani Novog Sada plaćaće novu stavku na računima objedinjene naplate, tzv. plavom računu. U pitanju je odžačarina, kojom će se krpiti rupe u gradskom budžetu, nastale zbog sudske presude u slučaju ATP Vojvodina, ali i novih poreskih zakona.

Ova stavka će se naći na računu za avgust, mada je trebalo i ranije da se uvede, a kasni se, kako navode u JKP „Stan“, isključivo iz tehničkih razloga.

Novosađani i dalje nisu dobili objašnjenje zbog čega ovu uslugu neće plaćati samo oni koji poseduju odžak, već će se svima, bez izuzetka, naplaćivati jedan dinar po kvadratnom metru stambenog prostora.

Prema zvaničnim podacima JKP „Informatika“, u Novom Sadu postoji nešto više od 9,2 miliona kvadratnih metara stambenog prostora, što znači da će kasa „Stana“, koji se nalazi u ozbiljnim finansijskim problemima, biti punija upravo za toliko dinara.

„Manjak u gradskom budžetu neće biti nadomešten povećanjem cena usluga u javnom sektoru već ćemo tražiti neka nova rešenja. Između ostalog, ponudićemo građanima uslugu održavanja dimnjaka koja će biti najpovoljnija u Srbiji i svako domaćinstvo će biti u obvezi da plaća jedan dinar po kvadratnom metru stambenog prostora“, izjavio je krajem maja gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Zbog izmena poreskih zakona, koji su dodatno centralizovali Srbiju, i odštete ATP „Vojvodina“ Novi Sad će do kraja godine ostati “kratak” za oko 1,2 milijarde dinara.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga