Odvojene škole – veća etnička distanca

“Deca mađarske i srpske nacionalnosti idu u odvojenе osnovne škole u Temerinu, što povećava etničku distancu u tom mestu”, kaže pokrajinska ombudsmanka Aniko Muškinja Hajnrih

28. sep 2011

Deca mađarske i srpske nacionalnosti već 15 godina idu u potpuno dve odvojenе osnovne škole u Temerinu, što izuzetno povećava etničku distancu u tom mestu, izjavila je danas vojvođanska ombudsmanкa Aniko Muškinja Hajnrih.

Ona je na zajedničkoj sednici Odbora za bezbednost i Odbora za međunacionalne odnose Skupštine Vojvodine rekla da jednu školu isključivo pohađaju deca mađarske nacionalnosti, a drugu školu deca isključivo srpske nacionalnosti.

Najavila je da će Kancelarija ombudsmana posetiti škole u temerinu, razgovarati sa decom i roditeljima i pokušati da kroz proces medijacije pomiri zavađene strane.
Ona je apelovala na medije da se uzdržavaju od kvalifikacija krivičnih dela koja se dešavaju u Temerinu.

Načelnik novosadske policije Stevan Krstić rekao je da nijedno od krivičnih dela koja su u poslednjim danima počinili mladi u Temerinu nije kvalifikovano kao krivično delo izazivanje nacionalne, verske i rasne mržnje i netrpeljivosti.

Krstić je podsetio da kvalifikaciju krivičnih dela daje tužilaštvo, a motiv razjašnjava sud.

Prema njegovim rečima, uzroci i moguće posledice incidenata u Temerinu nadilaze rad MUP-a Srbije i u otklanjanje svega toga moraju da se uključe i porodica i škola i socijalne službe i mediji i državne institucije.

On je naveo da je činjenica da su građani Temerina uznemireni incidentima i podsetio da je policija uvela pojačanu kontrolu u toj opstini.

Ocenio je da su incidenti pogodno tlo za ektremističke organizacije poput Omladinskog pokreta 64 županije i pokreta Obraz.

On je rekao da policija neće dozvoliti Obrazu da organizuje patrole u Temerinu, jer niko sem policije ne sme da patrolira ulicama.

„Manje ekstremne grupe pokušavaju da iskoriste ovu situaciju nametanjem svojih stavova i izazivanjem obračuna. Mi to nećemo dozvoliti“, poručio je Krstić.

Novosadska policija uhapsila je juče i privela istražnom sudiji dvojicu maloletnih Temerinaca N. P. i R. F. zbog sumnje da su naneli tešku telesnu povredu vršnjaku B. O. iz Gospođinaca.

Oni se sumnjičenj da su tukli rukama i nogama B. O. (16) i naneli mu teške telesne povrede nosa i šake.

Istražni sudija je nakon saslušanja obojici maloletnika odredio pritvor.

Pre 17 dana pet srpskih mladića pretučeno je u Temerinu prilikom povratka sa proslave rođendana njihovog druga, a policija je podnela krivične prijave za nasilničko ponašanje protiv četiri maloletnika.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga