Odštete za evropske beskućnike

Svaki zahtev je vredan više hiljada funti, a suma varira u zavisnosti od vremena provedenog u pritvoru, kao i drugih faktora

13. maj 2018

Britanska vlada će evropskim beskućnicima koji su protivzakonito uhapšeni i deportovani platiti odštetu od više stotina hiljada funti.

Prema podacima do kojih je došao Bi-Bi-Si, tokom godinu dana do maja 2017. 698 državljana EU bez krova nad glavom su transportovani iz zemlje. Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da protiv evropskih državljana beskućnika nisu preduzete nikakve dodatne mere. Advokatske firme su saopštile da najmanje 45 njihovih klijenata trenutno potražuje novčane nadoknade. Svaki zahtev je vredan više hiljada funti, a suma varira u zavisnosti od vremena provedenog u pritvoru, kao i drugih faktora.

Tomas Lusas iz Litvanije je uhapšen 2016. nakon što je izbačen iz stana, te je bio prisiljen da spava na ulicama zapadnog Londona. “Jednog jutra su me probudili u mojoj vreći za spavanje. Bilo je šestoro-sedmoro policajaca koji su rekli ‘Ministarstvo unutrašnjih poslova’. Uzeli su mi ličnu kartu. Dva minuta kasnije sam imao lisice na rukama. Dva minuta nakon toga sam bio u kombiju. Vikao sam da ću izgubiti posao ako me danas uhapse, ali me niko nije slušao. Niko mi nije dozvolio da objasnim zašto spavam na ulici”, rekao je Lusas.

On je odbio da potpiše dokumenta o deportaciji, te je proveo u pritvoru 19 dana u Imigracionom centru Getvik. “Kao da sam bio u zatvoru. Oduzeta vam je sloboda. A ono što vas ubija jeste to što ne znate kada vam ističe kazna. Proveo sam devet godina života u Engleskoj i neću da odem samo zato što sam spavao pod otvorenim nebom”, rekao je Lusas, koji je uložio žalbu na odluku o njegovoj deportaciji. Žalba je usvojena, te mu je dodeljena odšteta od 10.000 funti (11.350 evra).

Ministarstvo unutrašnjih poslova pod rukovodstvom Tereze Mej je ovaj koncept beskućnika pre dve godine predstavilo kao kršenje sporazuma EU o ljudskim pravima. Međutim, timovi iz odeljenja zaduženog za pitanja imigracije su gonili beskućnike čak i ako imaju posao i ako imaju pravo stalnog boravka u Ujedinjenom Kraljevstvu. Policija je prestala s tom praksom nakon što je sud doneo odluku u decembru da je ona protivzakonita i diskriminišuća.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga