Održani protesti dijaspore za srpsku demokratiju

Simbol ovih protesta bio je ključ, odnosno oslobađanje Srbije od svakog vida opresije

08. avg 2020

Grupa Democracy4Serbia organizovala je danas globalni protest dijaspore za demokratiju, slobodu, ljudska prava i ljudske živote u Srbiji. Protest je organizovan u Amsterdamu, Briselu, Berlinu, Bostonu, Cirihu, Hamburgu, Helsinkiju, Londonu, Njujorku, Oslu, Parizu, Pragu i Vankuveru.

Ljudi iz dijaspore i širom sveta organizovali su proteste u više od deset gradova širom sveta, koji su kako kažu “objedinili ljude iz dijaspore i prijatelje širom sveta u globalni protest”.

Neke od poruka sa današnjih protesta bile su: “Krušik”, “Doktorati” i “Respiratori”.

Kako su naveli iz grupe Democracy4Serbia, simbol ovih protesta bio je ključ, odnosno oslobađanje Srbije od svakog vida opresije.

U saopštenju Democracy4Serbia navodi se da se protesti organizuju zbog stalne zloupotrebe vlasti, policijske brutalnosti i upotrebe paralegalnih formacija, upotrebe suzavaca tokom pandemije, zatvaranja političkih zatvorenika, zbog negiranja slobode govora i validnosti izbora održanih 21. juna 2020. godine.

“Očekujemo da Ustavni sud Srbije odluči u skladu sa ustavom Republike Srbije u vezi sa žalbama priloženim ovom sudu, a koje dovode u pitanje legitimnost parlamenta. Apelujemo na međunarodnu pravnu zajednicu da reaguje na niz utvrđenih nepravilnosti u toku izbornog procesa u Srbiji 2020”, navodi se u saopštenju.

Oni traže puštanje na slobodu mirnih demonstranata koji su bespravno uhapšeni i osuđeni, kojima nije omogućeno pravično suđenje i podržavaju zahtev inicijative “Ujedinjeni protiv kovida” za nezavisnom istragom politički motivisanog rukovođenja zvaničnim informacijama Kovid-19 slučajeva od strane Vlade Srbije.

(Ivana Vulović, Nova / Foto: Pixabay)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga