Održana komemoracija povodom smrti Lazara Stojanovića

"Bio je spreman da žrtvuje sve, zbog svoje verzije istine"

07. mar 2017

Komemorativni skup povodom smrti filmskog reditelja, scenariste i publiciste Lazara Stojanovića održan je danas u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.

Bio je briljantan um jugoslovenske, srpske i svetske kulture koji nam je ostavio ogroman i neprocenjiv doprinos u svemu čime se bavio, istaknuto je na komemoraciji kojoj su prisustvovali članovi porodice, prijatelji i poštovaci njegovog dela.

O filmskom radu Stojanovića govorio je i reditelj Slobodan Šijan, koji je istakao da je Stojanović prvi otvorio i direktno ukazao na kult bratstva i jedinstva u nekadašnjoj Jugoslaviji kao i na kult Josipa Broza Tita.

„Ostao je naš uzor, neko ko je bio spreman da žrtvuje sve, zbog svoje verzije istine“, rekao je Šijan.

Stojanovićev školski drug, Milivoje Majstorović je ukazao da je Stojanovića pratio pojam zabranjen od mladih dana, podsetivši na brojne zabrane u njegovom radu koje su izrekle tadašnje vlasti.

Prema njegovim rečima, osim filma Plastični Isus, bila je i zabranjena i knjiga „Biće bolje“ s tekstovima iz tadašnjeg Studenta, zabranjen je bio i taj list kao i Vidici…

On je rekao i da će to što Stojanović nije dobio mogućnost da snimi još jedan film ostati „zauvek mrlja na društvu i kulturi“.

Profesor zagrebačkog Filozofskog fakulteta Lino Veljak je istakao i da je Stojanović bio beskompromisni borac za demokratiju, odlučni protivnik rata i čovek s kojim je „bilo čast živeti“.

Prema njegovim rečima, Stojanović, iako je u zatvoru proveo tri godine, sebe nije video kao žrtvu komunizma i do kraja života ostao veran idealim levice.

Stojanović (73) najpoznatiji je po filmu „Plastični Isus“ (1971), koji je bio zabranjen, a u kome je podvrgao kritici totalizam 20. veka, fašizam i komunizam i zbog kojeg je osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu.

Bio je jedan od osnivača beogradskog nedeljnika Vreme a bavio se novinarstvom, pozorištem, uređivanjem publikacija.

Autor je više dokumentarnih filmova, među kojima su i oni o liderima bosanskih Srba Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, kojima se sudi u Haškom trbunalu za ratne zločine.

Bio je aktivan u mnogim mirovnim, antiratnim organizacijama i pokretima u bivšoj Jugoslaviji i Srbiji, posebno tokom ratova devedesetih godina prošlog veka.

Ispraćaj za kremaciju Stojanovića održan je na beogradskom Novom groblju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga