Održan protest u Beogradu posvećen Oliveru Ivanoviću, umesto govornika puštani njegovi intervjui

Između ostalih, emitovan je govor u kojem on kaže: "Meni su uradili sve što su mogli, još samo nisu pucali u mene, ali ko zna, ni to nije isključeno"

18. jan 2020

Protestna šetnja koju je organizovalo Udruženje „Jedan od pet miliona“ u Beogradu, a koja je posvećena ubijenom političkom predstavniku Srba sa Kosova Oliveru Ivanoviću, završena je ispred Hrama Svetog Save, gde su okupljeni građani palili sveće.

Na čelu kolone, koja je krenula sa Studentskog trga, nosili su transparent-šetalica „Nas je ipak više!“

Zbog poštovanja prema Ivanoviću nije bilo obraćanja govornika, kako je to uobičajeno, a umesto toga emitovani su govori Olivera Ivanovića.

Između ostalih, emitovan je govor u kojem on kaže: „Meni su uradili sve što su mogli, još samo nisu pucali u mene, ali ko zna, ni to nije isključeno“. „Nikada nisam dozvoljavao da budem svrstan tamo ili ovamo, već samo da pripadam narodu“, kao i deo govora u kojem poručuje Vladi Srbije da ne deli političke liste na Kosovu na „naše i njihove“.

Čuo se i deo govora u kojem navodi da „na terenu“ odlučuju neformalni centri moći i da ga „zabrinjava“ što predsednik Srbije Aleksandar Vučić pominje potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića kao „primer borca za opstanak Srba na Kosovu“.

Među prisutnima je bio brat Olivera Ivanovića, Miroslav, i pojedini lideri Saveza za Srbiju: Zoran Lutovac, Nebojša Zelenović, Borko Stefanović i Nikola Jovanović.

Ivanović je ubijen 16. januara pre dve godine u severnom delu Kosovske Mitrovice, ispred prostorija organizacije koju je vodio, hicima iz pištolja, ispaljenim iz automobila u pokretu.

Protest u Kragujevcu: Da razbistrimo Srbiju i prodavce magle pošaljemo u političku istoriju

Sa protesta „Jedan od pet miliona“ u Kragujevcu upućen je poziv građanima da „ustanu, razbistre Srbiju, a ‘prodavce magle’ pošalju zauvek u političku istoriju“.

„Poslednjih meseci se gusta otrovna magla spustila nad Srbijom, zagađen je vazduh, voda, zagađena je medijska scena, politički život, međuljudski odnosi“, rekla je na Đačkom trgu potpredsednica Demokratske stranke Dragana Rakić.

Ona je kazala da su u Demokratskoj stranci čvrsto rešeni da stoje u „jedinstvenom otporu“ sa građanima, opozicionim strankama, udruženjima i sindikatima u želji da ruše „korumpirani kriminalni režim“.

„Samo zajedno u jednoj koloni moguće je srušiti autokratu“, ocenila je Rakić.

Dodala je da je bojkot izbora uplašio Vučića i za njega nema rešenje, zato što će bojkot potpuno ogoliti prirodu vlasti.

„Pokazaće da je u Srbiji duboka politička kriza. Odluka da se bojkotuju izbori je teška, ali jedina prava“, navela je Rakić.

Ocenila je da je građanima teško, ali da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću još teže.

„Jer, priznaćete, nije lako biti sluga a glumiti gospodara, biti lud a praviti se normalan, biti kukavica, a praviti se hrabar, biti nazadan a praviti sa napredan, biti izdajica a praviti se rodoljub“, kazala je Dragana Rakić pred oko 100 građana.

Protest u Kragujevcu završen je šetnjom od Prve kragujevačke gimnazije centralnim gradskim ulicama do zgrade „Ureda“.

Učesnici šetnje su duvali u pištaljke i uzvikivali „Vučiću, lopove“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga