Održan protest protiv zagađenja vazduha u Srbiji

NDMBGD: Komandir Žandarmerije učesnike protesta Za bezopasan vazduh nazvao zlobnim ološima

10. jan 2021

Protest protiv zagađenja vazduha u Srbiji održan je danas u Beogradu.

Kolona okupljenih građana prvo je blokirala saobraćaj u Nemanjinoj ulici.

Čule su se brojne pištaljke i uzvici „Lopovi!“. Okupljeni su nosili i transparente „Za Srbiju bez smoga“, „Zdrav vazduh, zdrava deca“, „Protiv vlasti koja vrši ekocid“…

Kolona je sa Slavije krenula niz Nemanjinu do zgrade vlade, gde je ostavila zahteve za usvajanje mera protiv zagađenja vazduha i adekvatnog informisanja javnosti o tom problemu koji ugrožava zdravlje i živote.

Eko straža je pozvala građane da daju podršku čitavom setu njihovih zahteva, među kojima su ključni da se obezbedi sistematsko, kontinuirano i transparentno praćenje svih relevantnih parametara zagađenja vazduha na celoj teritoriji Srbije, da se javnost pravovremeno i tačno informiše o zagađenosti vazduha i posledicama izloženosti, i to putem sredstava javnog informisanja i „zvaničnih kanala vlasti“.

Na listi zahteva učesnika protesta je i vraćanje na posao Milenka Jovanovića, koji je do nedavno bio načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine, a traži se i krivična odgovornost za iznošenje netačnih i zdravstveno opasnih informacija vezanih za zagađenje vazduha.

Jedan od vodećih ekoloških aktivista i lider pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ Aleksandar Jovanović Ćuta poručio je da više niko neće trovati građane Srbije. On je pozvao okupljene da se pobune protiv svih štetnih projekata koji se sprovode.

NDMBGD: Komandir Žandarmerije učesnike protesta Za bezopasan vazduh nazvao zlobnim ološima

Inicijativa Ne davimo Beograd saopštila je da je šokirana reakcijom komandira jedinice specijalnih vozila Žandarmerije Ivana Damnjanovića koji je okupljene na protestu „Za bezopasan vazduh“ nazvao „neostvarenim, zlobnim, zavidnim i ljubomornim ološima“.

Damjanović je to napisao na zvaničnoj Fejsbuk stranici inicijative „Ne davimo Beograd“ na kojoj je uživo prenošen protest.

„U odgovoru na Damnjanovićev komentar upitali smo komandira jedinice specijalnih vozila Žandarmerije da li državni službenik sme da se na ovako uvredljiv način, obraća građanima i do sada nismo dobili odgovor“, naveli su iz inicijative.

Istakli su da ovo nije prvi put da Damnjanović vređa aktiviste „Ne davimo Beograd“.

„Podsećamo da nas je tokom obraćanja javnosti Dobrice Veselinovića povodom prodaje Sava Centra, Damnjanović, u komentarima, nazivao miševima i tražio da se vratimo u rupu“, naveli su u saopštenju.

Slično je, kazali su, reagovao kada su uputili javnu poruku „Pokretu pravde“ i organizaciji „Pravda za Davida“ koja se kandidovala na lokalnim izborima u Banjaluci.

„Samo što smo tada za njega bili ‘dno’ i ‘izdajnici’, a o porodici preminulog Davida Dragičevića je govorio da prodaje smrt svog deteta“, kazali su iz „Ne davimo Beograd“.

Istakli su da su i sami predložili mere za rešavanje tog problema, koje je podržalo više od 17 hiljada građana putem peticije na linku: https://www.peticije.online/konkretne_mere_protiv_zagađenja

(021, N1, Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga