Održani protesti „Protiv diktature“, sutra veliki protest u podne

Mediji pozvani da se uključe i objektivno informišu građane o protestima

07. apr 2017

Učesnici „Protesta protiv diktature“ u Beogradu večeras su nešto posle 21.30 završili protestnu šetnju okupljanjem ispred Doma Narodne skupštine uz poziv građanima „Sutra svi na ulice“.

Okupljeni su počeli da se razilaze, a prethodno su sedeli na stepenicama ispred ulaza u Dom Narodne skupštine skandirajući „Napolje iz Skupštine“, gde su zapalili baklje.

Demonstranti su neko vreme bili ispred Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, a zatim su protestnu povorku nastavili preko Trga Slavija, Ulicom kralja Milana, potom skrenuli u Kolarčevu, odakle su Dečanskom ulicom došli na Trg Nikole Pašića.

Tokom šetnje pozivali su građane da „Izađu napolje“, a uz zvižduke, pištaljke i bubnjeve skandirali su „Vučiću lopove“, „Vrati nam Beograd Siniša“, „Vučiću pe*eru!“ i druge parole, a kada su prolazili pored saobraćajne policije uzvikivali su „Av, av, av!„.

Protest koji se održava peto veče uzastopno, protekao je bez incidenata. Nije bilo uniformisane policije, ali su primećeni policajci u civilu.

Naredni je zakazan za sutra u podne na istom mestu.

I Nišlije u protestnoj šetnji

Više stotina Nišlija, uglavnom studenta, protestovalo je i večeras „Protiv diktature“.

Posle kratkog okupljanja u centru, studenti su prošetali do Narodnog pozorišta i s platoa poručili da će šetati sve dok ih vlast ne shvati ozbiljno.

Jedan od njih je poručio da svi studenti u Srbiju imaju iste ciljeve.

Oni su istakli da će svi skupovi proteći mirno i bez incidenata.

I večeras su uzvikivali „Nije naš predsednik!“, „Onesvesti se!“, „Neću u Nemačku!“ i nosili transparente „Neću da živim u strahu“, „Promene danas ne sutra“, „Vidi šta su nam uradili od zemlje mama“.

Kolonu koja se kretala od Narodnog pozorišta do Niške televizije NTV predvodili su studenti, koji su nosili transparent „Ovo je zemlja za nas“.

Razlog večerašnje šetnje do NTV bio je zahtev medijima da se uključe i objektivno informišu građane o protestima.

Šetnja demonstaranata se i večeras završila ispred Gradske kuće.

Večerašnji skup je počeo minutom ćutanja zbog pogibije dvojice pilota Vojske Srbije u udesu aviona kod Šapca.

Nekoliko stotina mladih u Kragujevcu na protestu

Na protestu „Protiv diktature“ na kragujevačkom Trgu kod Krsta u 18 časova okupilo se nekoliko stotina studenata i drugih građana koji su krenuli u protestnu šetnju uz zviždanje i skandiranje protiv premijera Aleksandra Vučića.

Na čelu kolone su bili dobošari i mladi koji su nosili transparente „Živ je deda, umro nije, dok je RIK-a i partije“,“Vučiću – Šrederu, uzalud nas lažeš, čitali smo Orvela“ i „Legalitet imaš, legitimitet nikad“.

Mladi su poručili i „Hoću posao, ne da konobarišem“, „Isti si kao slana plazma, niko te neće“, „Hvala čika Soroš“ i „Vrati RTK“.

Demonstranti su se kretali Ulicama Save Kovačevića i Zorana Đinđića, pored dopisništva RTS-a , a ispred Skupštine grada izveli su performanse „Onesvešćivanje“ i „U to ime“ – simbolično ispijanje piva.

Šetnja je zatim nastavljena Ulicom Nikole Pašića, pored zgrade Suda i Glavnom ulicom, a završena je na mestu okupljanja demonstranata, na Trgu kod Krsta.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga