Održan protest opozicije u Beogradu

Zatražene ostavke predsednika RIK-a i direktora Zavoda za statistiku

30. apr 2016

Predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić rekao je danas na skupu opozicije u Beogradu da će predstavnici opozicije tražiti ostavku predsednika Republičke izborne komisije (RIK) Dejana Djurdjevića zbog izborne kradje glasova.

„Ni Djurdjević ni direktor Zavoda za statistiku (Miladin Kovačević) nisu zaslužili da podnesu ostavke, već da budu smenjeni. Podnećemo i krivične prijave protiv svih koji su umešani u kradju glasova. Neka ne misle da neće odgovarati jer su na vlasti“, rekao je Pajtić.

On je na protestu dodao da su ulazak opozicionih stranaka u Skupštinu Srbije tražili gradjani i da o tome ne odlučuju ni RIK ni lider Srpske napredne stranke i premijer Aleksandar Vučić.

„Vučić nije vaš gospodar, već vaš sluga. To moraju da shvate i on i njegovi bahati funkcioneri“, poručio je Pajtić gradjanima.

On je pozvao gradjane da u sredu, 4. maja, izadju na ponovljene izbore i glasaju protiv Vučića.

Opozicione stranke nastupaju zajedno na ponovljenim izborima

Predsednik Pokreta „Dosta je bilo“ Saša Radulović izjavio je da će opozicione partije na ponovljenim parlamentarnim izborima na 15 biračkih mesta u sredu, 4. maja, nastupiti zajedno i da će nadgledati sva izborna mesta.

„U sredu ćemo nadgledati sva izborna mesta i sprečiti da se gradjani zastrašuju. Sreda će pokazati prave rezultate izbora. Ovo je početak kraja Aleksandra Vučića“, rekao je Radulović na protestu ispred sedišta Republičke izborne komisije.

On je rekao da je Vučić najveći gubitnik vanrednih parlamentarnih izbora i da opozicione stranke neće dozvoliti da se prekraja izborna volja gradjana.

„Pobedićemo ga i na protestima i u RiK-u i u sistemu“, rekao je Radulović.

Glas svakog gradjanina mora biti branjen

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić izjavio je  da je legitimitet vladajuće stranke doveden u pitanje i da je glas svakog gradjanina temelj demokratije i mora da bude branjen.

„Oni koji su sada odgovorni, neka shvate da se njihov legitimitet ovog trenutka dovodi u pitanje, pa makar se radilo o jednom čoveku. Svaki vaš glas je temelj demokratije i mora da bude branjen. Zajedno smo se okupili zbog toga“, rekao je Tadič na protestu u Beogradu opozicionih stranaka organizovanom zbog sumnje u kradju glasova na vanrednim parlamentarnim izborima.

Ispred sedišta Republičke izborne komisije Tadić je pred nekoliko hiljada gradjana rekao da se opozicione stranke ne bore za vlast, već za pravo gradjana da im glas bude sačuvan.

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je da je ovo borba za Srbiju, a ne za mandate u Skupštini Srbije.

„Nama neprijatelji ne trebaju… Niko medju nama ne želi loše našoj zemlji… Izadjite i glasajte slobodno, pa neka nas vode najbolji. Borba neka krene sa ovoga mesta“, rekao je Jovanović.

On je kazao da je sve što se dešava od nedelje do danas nepoštovanje naroda. „Živimo za pristojnu evropsku Srbiju i od nje nećemo odustati“, rekao je Jovanović.

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović pozvao je predsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića da prizna izbornu volju gradjana.

„Neka izadje na Uskrs i neka kaže ovo je kradja. Ako to ne uradi, onda ćemo u sredu, 4. maja, da ga pobedimo na izborima. Nudimo najpoštenije ponašanje. Budi čovek i reci kakvi su ovi izbori“, rekao je Obradović na protestu opozicije.

Obradović je zatražio da predsednik RIK-a Dejan Djurdjević i direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević podnesu ostavku.

„Naša zajednička poruka jeste da neće SNS odredjivati rezultate glasanja već gradjani“, rekao je Obradović.

Predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić rekla je da je Vučić od političke scene u Srbiji napravio kaljugu i politički bordel od poslanika i predstavnika stranaka.

„Vučić nije ukrao samo glasove, već i deo savske obale, plate i penzije. Nećemo mu dozvoliti da ukrade naše živote i živote našoj deci. Ovde smo da odbranimo slobodu, pravdu, volju gradjana“, rekla je ona i dodala da je „ovo tek uvodno ćeranje“ i da će se „još ćerati“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga