Održan protest novinara Mađar soa i Het napa u Subotici

Novinari poručili da neće pristati na političke pritiske

07. jul 2016

Pred oko 150 okupljenih građana novinari listova Mađar so i Het nap poručili su na današnjem protestu čelnicima Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i Mađarskog nacionalnog saveta (MNS) da neće pristati na političke pritiske.

Bivši glavni urednik Mađar soa Peter Kokai rekao je da broj okupljenih građana pokazuje da im nije svejedno šta se događa sa medijima, odnosno „s njima samima“ i dodao da se MNS nakon 30 godina “drznuo” da promeni akt koji se odnosi na javne servise i ocenio da na taj način “kopaju vlastiti politički grob“.

„Zdrav um ne traži nikakvo obrazloženje za naš zahtev. Znamo o čemu se radi, menja se Statut, a znamo i zbog čega. Cilj je da se u potpunosti okupiraju redakcije Mađar soa i ‘Het napa’“, rekla je za agenciju Beta novinarka Mađar soa Margareta Tomo.

Tomo je kazala da je svesna da će MNS usvojiti odluku o promeni Statuta, ali je dodala da su protest morali održati „sami zbog sebe, odnosno zbog novinarske profesije“ i ocenila da je strah jedan od osnovnih razloga što i drugi nisu došli pred Dom Mađara, gde se nalazi sedište MNS-a.

„Ljudi su prestrašeni, boje se za svoje radno mesto i za svoju egzistenciju i zbog svoje dece. Ja sam tu upravo zbog svog sina, jer ako me on posle 15 godina pita da li sam probala da uradim nešto, moram da mu kažem da sam probala“, kazala je Tomo.

Glavni urednik Het napa Viktor Tomek rekao je kako je nakon prošlonedeljne sednice MNS-a jedan većnik rekao da je vreme samoupravljanja prošlo i poručio novinarima dva lista da „kome se ne dopada, neka ode“.

„Ovde smo zato da bismo delom informisali Odbor za informisanje MNS-a, a delom i dotičnog većnika da su, ako još ne zna, mnogi već otišli, a mnogi se spremaju otići. Tu smo i zato, jer mislimo da se na svaki način moramo izboriti za svoju istinu. Ne možemo dopustiti da se potezom pera uništi ono što su naši prethodnici gradili“, kazao je Tomek.

On je dodao i da sve dok novinari ne budu hrabri da iznesu svoje mišljenje neće biti u stanju ispuniti zadatak koji im je poveren i apelovao na MNS da još jednom preispita svoju odluku i ne ostavi novinare bez mogućnosti da iznesu svoje mišljenje.

IMG_7499Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović  rekao je da situacija u medijima u Srbiji nikada nije bila gora nego što je danas i da vlast u Srbiji podseća na „najezdu skakavaca“ koja izjeda sve preostale institucije, a svi koji su s njima napravili pakt saučesnici su u tome.

„SVM i Srpska napredna stranka su podelili sfere uticaja i medijski zakoni trebali su da donesu smanjenje političkog pritiska na medije, trebali su da označe izlazak države iz vlasništva u medijima, trebali su da ukinu diskriminaciju i obezbede medijski pluralizam. Ali, u sprovođenju oni su se pretvorili u svoju suprotnost. Vlast u Srbiji je ismejala medijske zahteve tako što je SNS novcima građana pokupavala medije, tako što mediji bliski vlasti dobijaju novac građana, tako što se šikaniraju i otpuštaju nepodobni novinari i urednici. I ovo što se sada događa s Mađar soom i Het napom nije ništa drugo nego ismevanje medijskih zakona i sloboda“, kazao je Sejdinović.

Nezadovoljni novinari dva lista predali su nakon protesta, na kojem se okupilo oko 150 građana, zahtev MNS da sa današnje sednice skinu tačku dnevnog reda o izmeni Statuta čijim bi usvajanjem novinarima bilo onemogućeno da se izjašnjavaju o imenovanju glavnih urednika.

Protest su podržali i predstavnici Udruženja vojvođanskih mađarskih novinara, Udruženja novinara Srbije, ogranci Granskog sindikata Nezavisnost iz više gradova, te članovi Drame na mađarskom subotičkog Narodnog pozorišta.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga