Održan parastos žrtvama fašističke racije u Čurugu

Pokolj u Čurugu je trajao od Božića do 17. januara 1942. godine, a predstavnici udruženja "Racija 1942." tvrde da je tada ubijeno oko 3.500 Čuružana.

06. jan 2011

Parastos žrtvama fašističke racije koju su mađarski okupatori sproveli u januaru 1942. godine u Šajkaškoj oblasti i u Bečeju, priredilo je danas u mestu Čurug, u Bačkoj, Memorijalno društvo „Racija 1942“.

Pomen žrtvama održan je u Topolovom magacinu u centru sela koji je, uz još nekoliko objekata, bio sabirni centar i stratište za Jevreje, Srbe i pripadnike drugih nacija.

Pored parastosa, organizovan je i istorijsko-medijski čas „Umesto minuta ćutanja – sati sećanja na žrtve Racije“.

Mađarski okupatori u Drugom svetskom ratu sproveli su fašističku Raciju nad žiteljima Čuruga, Žablja, Đurđeva, Gospođinaca, Gardinovaca, Vilova, Loka, Titela, Mošorina, Šajkaša, Kisača, Srbobrana, Temerina, Novog Sada i Bečeja.

Racija je počela u Čurugu, uveče 4. januara, kada su pohapšeni ugledni, imućniji zemljoposednici, zanatlije, lekari, advokati, koji su iste veče na najsvirepiji način pobijeni i bačeni u zaleđenu Tisu.

Pošto su za dva dana ubili oko 70 osoba, fašisti su na Badnji dan, 6. januara 1942. godine, započeli masovna hapšenja po Čurugu.

Pokolj u Čurugu je trajao od Božića do 17. januara 1942. godine, a predstavnici udruženja „Racija 1942.“ tvrde da je tada ubijeno oko 3.500 Čuružana.

Raniji zvaničan podatak bio je da je tada ubijeno oko 900 stanovnika Čuruga.

„U posleratnoj Jugoslaviji, a posebno u Srbiji, podaci o žrtvama Racije bili su nepotpuni, iskrivljeni, a istina prećutkivana, jer je broj ubijenih drastično smanjen, a nikada nije sačinjen popis žrtava, te se i dan danas ne zna identitet svih žrtava Racije“, kazali su predstavnici udruženja „Racija 1942.“

Prema podacima iz mađarskih vojnih izvora, do kojih je došao narodni poslanik Stranke malih posednika Endre Bajči Žilinski, januarska Racija 1942. odnela je najmanje 12.763 žrtve.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga